Neviđeni dokument

Veljko Zeljković

Dokument koji govori o dovršetku raspada nekadašnje Jugoslavije, odnosno o nekakvom novom prekrajanju granica na Balkanu izazvao je neviđenu pažnju kako u regionu, tako i u Evropi. Neviđenu pažnju, iako ga niko nije ni vidio, a ni zvanično potvrdio njegovo postojanje. Bar ne od strane onih koji su to trebali učiniti.

“Non pejper” o kome se toliko proteklih dana pričalo, polemisalo i zveckalo oružjem nije bio ništa drugo do obični komad papira “bez glave i repa”, bez pečata, potpisa i zaglavlja. Na sve to se zaboravilo i, po onoj narodnoj, svi su “nalegli na rudu”, a pogotovo oni koji su i u proteklih 20 i kusur godina ovakve i slične spinove koristili za podgrijavanje tenzija na Balkanu, ali i ostvarivanje nekih svojih suludih ciljeva. Sve neodoljivo podsjeća na matricu koju su već primjenjivale pojedine obavještajne službe, recidivi istih, ali i određeni centri moći koji na ovim prostorima sprovode svoje geopolitičke igre.

Vjerovatno se negdje i nekad iza zatvorenih vrata govorilo o budućnosti Balkana, ali sigurno ne onako kako je to pokušano da bude predstavljeno putem famoznog “non pejpera”.

Da bi se shvatilo odakle duva, dovoljno je pogledati kome je uopšte jedan ovakav fantomski dokument odgovarao. A to se iz samih reakcija najbolje može zaključiti. Ako se sve pažljivo analizira, prvo pitanje koje se neizbježno nameće jeste zašto su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić tek četrdesetak dana nakon sastanka sa slovenačkim predsjednikom odlučili da “progovore” o tome kako se u Evropi sve više priča o mirnom razlazu unutar BiH. Što su toliko čekali? Ono što još bode oči jeste da nakon što su odlučili da o tome ipak progovore, samo dan kasnije je objavljeno kako postoji izvjesni dokument koji govori o tome, a onda sutradan i sam njegov sadržaj. I nikom to nije bilo sumnjivo - taj “slučajni” slijed okolnosti. 

A šta je, u stvari, željelo da se postigne? Pa vjerovatno opet da se otvori priča o stvaranju nekakve “Velike Srbije”, te napravi dobra politička podloga, a pogotovo u dijelu međunarodne javnosti, za najavljene izmjene izbornog zakona, a koje bi trebalo da budu uvod i u izmjene Ustava BiH i stvaranje unitarne države. Pravljenje slike konstantne žrtve je nešto što je do sada palilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana