Neustavni ustavi

Goran Maunaga

Dok u Srpskoj godinama traje povika bošnjačkih povratnika na ustavnu kategoriju "jezik bošnjačkog naroda" uz zahtjeve da to bude "bosanski jezik", u FBiH ni glas nije dignut zbog činjenice da Srba, srpskog jezika i ćirilice uopšte nema u ustavima nekoliko kantona.

Usput, tu odrednicu u Ustav RS nametnuo je visoki predstavnik Volfgang Petrič, a Ustavni sud BiH to u nastavku i ozvaničio, ali bošnjačkoj politici sada ni to ne odgovara.

Dakle, dok u Srpskoj traje ta pobuna, u četiri federalna kantona malobrojni Srbi ćute iako ih uopšte nema u ustavima, a ćute i oni u preostalih šest iako ni njima prava na konstitutivnost, jezik i pismo u stvarnosti nisu ispoštovana.

Ćute, iako im djeca u školama uče "bosanski jezik" ili ih na časove grupe nacionalnih predmeta roditelji odvoze preko entitetske linije razgraničenja, u Republiku Srpsku, kao što je to slučaj u Sarajevu.

Nikakvih protesta, štrajkova, pobuna zbog toga nema, kao što to u Srpskoj rade roditelji bošnjačke djece, mada je potpuno nepostojanje Srba, srpskog jezika i ćirilice u ustavima kantona nemjerljivo veći problem od ustavom definisanog "jezika bošnjačkog naroda" u RS.

Dakle, srpski povratnici u FBiH bili bi srećni da je njihovoj djeci omogućeno da uče srpski jezik pa makar se on zvao i jezik srpskog naroda. To im uopšte ne bi smetalo, naprotiv. 

Time što su na sve načine izbjegli zakonsku obavezu da Srbe upišu kao konstitutivni narod, a njihov jezik i pismo kao službene, zvaničnici Hercegovačko-neretvanskog, Sarajevskog, Posavskog i Zapadno-hercegovačkog kantona samo su ozvaničili stvarno stanje na terenu.

Činjenica je da ni oni malobrojni Srbi u ostalim kantonima u kojima ustavno postoje nisu ni u malo boljem položaju nego u kantonima u čijim ustavima ih nema, ali tu bar mogu da se pozivaju na svoja zakonska i ustavna prava ukoliko se usude da ih nekad zatraže.    

Nesumnjivo je da je cilj vlasti u svim kantonima majorizacija i obespravljivanje srpskog naroda, što traje sve do danas. Zato, za početak, neka zvaničnici Federacije prestanu s licemjernim i deklarativnim pozivima na povratak koji, jasno je, uz takvu vlast nikad neće biti ostvaren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana