Neustavni Silajdžić

Miroslav Filipović
Neustavni Silajdžić

Drskom samovoljom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića ozbiljno je ugrožen ustavni i institucionalni sistem ove zemlje.

Potpisivanjem Istanbulske deklaracije, bez saglasnosti druga dva člana Predsjedništva BiH, Silajdžić je nastavio da djeluje antiustavno, čime je potvrdio da je trenutno prvi politički destruktivac u zemlji.

Sav paradoks BiH isijava upravo djelovanjem Silajdžića u Predsjedništvu BiH, koji je položio predsjedničku zakletvu da će "savjesno obavljati dužnost, poštovati i primjenjivati Ustav BiH i Dejtonski sporazum, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana".

I ne samo da to ne čini, već otvoreno djeluje protiv interesa Srpske i Srba u BiH, zanemarujući elementarne diplomatske i državničke norme ponašanja. Mržnja prema Srbima je kod Silajdžića jača od svega.

Jedno od ključnih pitanja je kako uopšte zaštititi institucionalni kapacitet zemlje ako se on podriva sa najviših političkih institucija, ako zaduženi za ustavnost i zakonitost prizivaju nered i anarhiju. A, upravo to čini Silajdžić.

Mora se naći način da se zaustavi bezočno urušavanje Dejtonskog sporazuma i Ustava ove zemlje, jer sistem ne može opstati na neracionalnoj osnovi i subjektivnom i proizvoljnom tumačenju Ustava i zakona kako to voli da radi Silajdžić, koji je postao najveća prijetnja suverenitetu zemlje.

On se već odavno uzdigao na poziciju najradikalnijeg rušioca evropskog puta zemlje i svih pokušaja regionalnog pomirenja i međusobnog jačanja ekonomske saradnje, držeći zemlju u raljama svoje politike mraka, netolerancije i netrpeljivosti, a istovremeno dajući Bošnjacima lažnu nadu da će jednog dana zaista postati gospodari ove zemlje.

Tragično je to što je Silajdžić Predsjedništvo BiH sveo na bošnjački politički centar i bazu SBiH iz koje se otvoreno i bezočno djeluje protiv svih, Ustavom zagarantovanih prava Srba u Srpskoj i BiH.

I kako uopšte sa zvaničnicima i političarima, poput Silajdžića, koji ruše sve oko sebe, a ne nude ništa, ubrzati evropski put zemlje i stvoriti efikasan ustavno- institucionalni okvir?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana