Nestanak Srba u FBiH

Dragana Keleč
Nestanak Srba u FBiH

Srpski povratnici u okolini Bihaća i Kaknja, ali i oni u drugim mjestima u FBiH svakodnevno žive u strahu zbog prijetnji i napada, koji su posljednjih mjeseci sve češći i češći.

U protekloj godini i početkom ove napadani su povratnici i njihova imovina, kamenovane su kuće Srba, skrnavljene pravoslavne crkve u FBiH, prijećeno je pravoslavnim sveštenicima...

Mnogobrojna srpska sela u FBiH koja su prije rata brojala na stotine domaćinstava, sada su pusta. Ostale su ruševine, spaljene crkve i zarasla ognjišta.

Vratili bi se mnogi na svoju očevinu ali, kako kažu, ne smiju i ne mogu. Nisu dobrodošli ni kada jednom godišnje obilaze svoj rodni kraj.

Nedavno postavljena bomba na putiću kod porušene škole u selu Hrgar kod Bihaća, samo je još jedan znak upozorenja da se Srbi ne vraćaju na svoje, pa čak i da ne obilaze svoju imovinu.

Srećom, niko od srpskih povratnika nije nastradao, jer su bombu na vrijeme primijetili, poslije čega su cijeli incident prijavili policiji Unsko-sanskog kantona.

Dobili su obećanje da će cijeli slučaj biti ispitan i da će počinioci biti uhvaćeni i kažnjeni.

Prije nekoliko mjeseci ti isti povratnici prijavili su policiji da su oskrnavljena pravoslavna groblja i demolirane kuće Srba. Nažalost, još niko nije odgovarao za ova nedjela, a jedino što su dobili jeste takođe obećanje da će se ovaj slučaj riješiti.

Verbalne prijetnje i zastrašivanja svakodnevica su malobrojnih srpskih povratnika, većinom staraca u kakanjskom selu Bilješevo.

Navikli su oni da ih grupe mladića bošnjačke nacionalnosti koji žive u susjednim selima, na razne načine podsjećaju da im tu više nije mjesto.

Otišlo je to toliko daleko da je zapaljena trava oko sela i u selu i da je zbog toga mogla da se zapali i kuća starice koja živi sama i teško se kreće. Isto tako, mogao je neko i da strada od bombe u bihaćkom selu Hrgar.

A niko u nadležnim policijskim stanicama zbog toga nije ni prstom mrdnuo. Izgleda da treba čekati da neko strada, da bi se reagovalo… Ili će se i tada sve završiti na obećanju da će počinilac biti pronađen?

Situacija je i više nego zabrinjavajuća i nadležni u FBiH morali bi konačno da reaguju, a ne samo da obećavaju. I da urade sve da riječi tolerancija, suživot i održiv povratak, koji se tako često potenciraju, ne budu samo riječi nego stvarnost u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana