Nestali

Goran Maunaga

Poslije niza opstrukcija, laži, skrivanja dokaza, podmetanja, zamjena teza, poniženja, odugovlačenja provjere informacija o nestalima, porodice nestalih iz Republike Srpske su, konačno, na inicijativu i uz svesrdno angažovanje predsjednika Narodne skupštine RS, tužile BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Zaista je krajnje vrijeme bilo da se, nakon što su iscrpljeni svi pravni lijekovi u BiH, podnese tužba tom sudu kao posljednjoj nadi u postojanje prava i pravde kad je u pitanju potpuno zakočeni i po svemu sudeći smišljeno blokirani proces traženja srpskih žrtava nestalih tokom rata u BiH.

ICMP, Institut za nestala lica BiH, Tužilaštvo BiH i Amor Mašović koji su, mora se reći, u tom procesu djelovali kao svojevrstan udruženi zločinački poduhvat, u dobro osmišljenim opstrukcijama traženja i identifikovanja srpskih žrtava, nije spriječila ni konstatacija nadležnih u Evropskoj komisiji iz 2010. godine da je mali broj ekshumacija i identifikacija srpskih žrtava zabrinjavajući.

I poslije toga nastavili su da rade po svom kršeći ljudska prava, jer, jednostavno, radi se o silnicima, moćnicima kojima, pokazalo se, niko u BiH ništa ne može, ma kako radili.

Ne treba sumnjati da u ovoj prvoj tužbi, koju je nakon dvogodišnjeg prikupljanja podataka podnijelo 88 porodica i koja sadrži 1.500 stranica dokumentovanog materijala, postoje tako čvrsti dokazi protiv BiH da će ona rezultovati samo na jedan mogući način.

Jer je, jednostavno, nemoguće da sud u Strazburu reaguje, recimo, na način Tužilaštva BiH kome je Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS prije tri godine podnijela 33 tužbe zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima, a na koje nikad nije stigao nikakav odgovor.

S obzirom na to da Srpska traži još 1.678 nestalih, odmah treba razmišljati i o podnošenju druge aplikacije sudu u Strazburu, dakle tužbe za počinjene ratne zločine, a zatim i treće zbog nerealizovanih pravosnažnih presuda.

Porodice nestalih u RS su već odavno, dakle uz debele razloge, potpuno izgubile vjeru u nezavisan i profesionalan rad Tužilaštva i Suda BiH. Jedina nada im je sud u Strazburu.

Jer samo odluka tog suda, u to ćemo se, nadamo se, uvjeriti poslije njegove pravne, profesionalne, nepristrasne i pravedne odluke, može da, dok nije potpuno kasno, pomogne porodicama 1.678 nestalih za kojima one uzaludno tragaju čak i po 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana