Nestali

Goran Maunaga

Poslije poražavajućeg odnosa koji su prema procesu traženja nestalih pripadnika srpskog naroda imali Institut za nestala lica BiH za vrijeme šefovanja Amora Mašovića te Međunarodna komisija za traženje nestalih lica (ICMP), na red su došli Sud i Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH, nakon što nije platilo 280.000 KM za obavljeno probno kopanje i ekshumaciju na sarajevskoj deponiji u Buća potoku, zaustavljajući na taj način posao koji bi dao rezultate, od Suda BiH zatražilo je odobrenje za ekshumaciju na novoj lokaciji u sklopu gradske deponije. I dobilo ga, bez ijednog pitanja o tome šta je s prethodnim traženjem.

Pretraživanje na prvoj mikrolokaciji već je gotovo i to, naravno, bez ikakvih rezultata. Kopano je do 2,5 metara u dubinu, i gotovo. Najupućeniji u tu oblast tvrde da će tako biti završene i sve buduće ekshumacije u Buća potoku, te da se sve radi zbog pokrića da se, navodno, učinilo sve što se moglo.

Iako je glavni tužilac BiH Goran Salihović obećao i srpskom tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću i specijalnom predstavniku EU u BiH Piteru Sorensenu da će ekshumacija biti nastavljena na mjestu gdje je ranije započeta, to se ne dešava. Zašto? Zašto kada postoje svjedoci koji pouzdano znaju kada i koliko je tu bačeno posmrtnih ostataka sarajevskih Srba u primarnu i u sekundarnu grobnicu? Da li zato što pojedinim moćnicima i određenim bošnjačkim političkim vođama nije u interesu da se to otkrije?

Institucije i organi RS učinili su sve da proces traganja za nestalim osobama u BiH bude što efikasniji, ali bezuspješno. Ti pokušaji tek sada neće dati nikakve rezultate.

Jer ako se u Tužilaštvu BiH, na čijem je čelu Salihović, opstruišu istrage o skrivenim skladištima naoružanja i o ratnim zločinim nad Srbima u Tešnju, a predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso eskivira sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava, šta očekivati od njih u procesu traženja sarajevskih Srba ubijenih tokom rata?

Činjenica je da su neustavne kategorije Sud i Tužilaštvo BiH institucije koje su najviše od svih, dvostrukim aršinima i neprofesionalnošću, uradile na održavanju nepovjerenja i nepomirenja u ovoj zemlji. A kada se još krene u narušavanje ustavnog poretka, onda se u BiH, i od BiH, zaista, više ništa dobro ne može očekivati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana