Nestali

Marijana Miljić Bjelovuk

Na spisku nestalih Srba nalazi se više od 1.670 osoba, saopšteno je prilikom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, 30. avgusta.

Podatku o broju nestalih treba dodati i to da se u spomen-kosturnici u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju nalazi 607 neidentifikovanih tijela.

U posljednjih pet godina identifikovano je svega 100 tijela Srba, a ove godine nije ekshumirano ni jedno jedino tijelo. Zato se nimalo neće pretjerati ako se kaže da je bezobrazno, sramno i krajnje neodgovorno da nadležni ništa ne rade na identifikaciji i traženju nestalih Srba, već samo opstruišu u rješavanju ovog problema. Ko su nadležni - vrlo dobro se zna.

Koliko daleko se ide u bezobrazluku pokazalo je Tužilaštvo BiH time da do petka nije isplatilo preduzećima koja vrše iskopavanje na sarajevskoj deponiji u Buća potoku dug za do sada obavljeni posao, pa se ekshumacija obustavlja.

Očigledno je da Tužilaštvo BiH zadaje samo so na ranu porodicama nestalih Srba, jer je nemoguće da institucija koja je lani potrošila 8,27 miliona KM nema za njih "tričavih" 200.000 maraka da uplati za nastavak ekshumacije.

Sramota neviđena!

Druga institucija na nivou BiH, koja takođe ništa ne radi na traženju i identifikaciji nestalih Srba, svakako je Institut za nestala lica BiH.

Postavlja se i pitanje šta će nam uopšte Institut jer je do njegovog formiranja traženje nestalih bilo u nadležnosti Komisije za traženje nestalih RS, koja je do početka 2008. godine riješila sudbinu 3.545 nestalih sa spiska Republike Srpske ili u prosjeku 320 slučajeva godišnje. Od tada je, prema tvrdnjama porodica nestalih, riješeno svega 100. Ako tako nastave, posao neće završiti ni za 50 godina. Kakva je to agonija za porodice, ne treba ni govoriti.

Zaključak je jasan - institucije koje ne rade ništa na traženju nestalih i identifikovanju tijela treba ili da se osvijeste, rade posao za koji su plaćene ili u suprotnom ne treba ni da postoje. Jer ovakve ne trebaju nikome, a najmanje porodicama nestalih.

++++++++++++++++++++++

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana