Nestali

Željka Domazet

Da oni koji su se debelo uhljebili u Institutu za traženje nestalih lica, Međunarodnoj komisiji za nestala lica i u Tužilaštvu BiH nemaju sluha za bol ozlojađenih porodica najbolje dokazuje tribina na kojoj su ucvijeljene porodice pokušale da dođu do odgovora zašto se tako dugo traže njihovi najmiliji, zašto proces identifikacije traje tako dugo i bez rezultata i ine odgovore.

Oni koji su najpozvaniji da ponude odgovore ili makar tračak nade da će bolom skrhane porodice doći do svojih prije dvije decenije ubijenih srodnika nisu našli za shodno ni da se pojave. Oni koji su došli još više su zbunili ove nesrećne ljude da je vjerovatno i ono malo vjere nanovo zgaženo, a porodice ostale da čekaju ili same svojom upornošću da tragaju dalje.

Zvaničnici Instituta za traženje nestalih koji su trebali i morali pružiti odgovore na buru pitanja nisu ni došli, ovi iz Tužilaštva koji bi trebalo da kažu šta je sa ekshumacijama nisu se ni počešali po glavi da dođu i opravdaju svoj nedolazak, dok su ovi iz Međunarodne komisije za traženje nestalih ponovo porodicama odaslali različite pozive da nanovo daju krv i da onu koju su ranije davali nisu uveli u svoje registre ili da više ni krv sestre, majke ili brata nije dovoljna da identifikuju najbližeg srodnika.

Zasuti burom pitanja i valjda uvrijeđeni količinom argumentovanog zašto, a na koje nisu imali valjane odgovore, zvaničnici Međunarodne komisije za traženje nestalih koja bi trebalo da drži do međunarodnog digniteta i kredibiliteta počeli su da viču na njih i arogantno drže lekcije da uvrijeđene porodice više nisu imale kud, no su još jednom ucvijeljene i pognute glave napustili ovaj mučni skup.

Ova međunarodna organizacija koja bi u prvom redu morala da vodi računa da se Zakon o nestalima poštuje nije znala zbog čega se taj isti Zakon iza koga je stala najgrublje krši i gazi i zašto pored imena nestalih nema nacionalne i vjerske pripadnosti. Za njih je izgleda sinove i kćeri rađala BiH, a ne otac i majka. Stoga ni na pitanje jednog od učesnika ovog skupa zašto pored imena njenih nestalih stoji BiH, a ne Srbin i koje je od toga BiH otac, a koje majka nisu imali odgovor. A kako bi i imali kada forenzikom u BiH upravlja inženjer rudarstva, a rudarstvo i forenzika imaju veze jedno sa drugim kao ralo za oranje sa kompjuterom.

Bude li se zaista i dalje omalovažavao Zakon o nestalima, porodice iz godine u godinu pozivale da daju krv zbog identifikacije, u BiH će prije pomrijeti svi bliži srodnici nestalih nego što će se otkriti i identifikovati njihove kosti i dostojno sahraniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana