Nestali u čekanju

Vedrana Kulaga Simić

BiH još za sobom vuče brojne ratne korijene i najveći dio krivice zbog toga je na adresama politike i pravosuđa čije su određene strukture činile sve kako tenzije među narodima održale, čak i pojačale.

Iako je od stavljanja tačke na posljednji rat prošlo četvrt vijeka, previše je porodica koje još u životu drži nada da će im neko pokucati na vrata i reći da su pronađeni posmrtni ostaci njihovih najmilijih ili ih pozvati i saopštiti im to. Ali previše je, s druge strane, i majki, očeva i drugih bližnjih koje je vrijeme pregazilo i koji su otišli u grob prije nego što im je glasnik došao na prag ili okrenuo broj telefona.

Srpska potražuje još više od 1.600 nestalih osoba. Godinama prst upire u Institut za nestala lica BiH kome je povjeren taj posao još prije gotovo deceniju i po. Razlog je jasan i ponovljen milion puta, a to je opstrukcija u traženju i identifikaciji srpskih žrtava, iako žrtva ne smije da ima predznak već grob.

Na stotine tijela ili dijelova tijela još nisu pronađena, a vrijeme čini ono što najbolje zna. Prolazi i odnosi sa sobom i informacije jer je sve manje onih koji znaju gdje su grobnice bile, a gdje su izmještene, a prema optužbama od strane srpskih porodica i organizacija, dio onih koji znaju, ne žele da pričaju. Zbog straha za sebe, a neki jer im se, eto, tako može. I to je nedopustivo.

Previše vremena majke, očevi, sestre, braća, sinovi, kćeri i drugi nemaju ni grob svojih najmilijih. Nemaju gdje ni da im zapale svijeće, pomole se za njih, polože cvijeće i vijence, ali nadležni nemaju sluha za to.

Nemaju ni volje ni želje da im, ljudski, umanje bol i podare barem to, što je nekima i jedina želja u životu. Da se ponovo, posljednji put, pozdrave i ovaj put i oproste sa najmilijima.

Na adresu Instituta za nestala BiH svake godine iz Republike Srpske ode salva žalbi i kritika, ali pravog odjeka, nažalost, nema. Ta institucija godinama ne funkcioniše. Dijelu rukovodstva mandati su istekli prije deset godine, drugi su u nekom privremenom statusa, a sada se pojavio novi problem jer Amor Mašović, jedan od tri člana Kolegijuma direktora, ne ide u penziju iako je stekao uslove za to. Uporište za ostanak u fotelji pronalazi u tome što mu mandat ističe tek u septembru ove godine.

Ovakav odnos je dodatno uznemirio organizacije proistekle iz posljednjeg rata koje okupljaju srpske porodice koje još čekaju da dobiju informacije o svojim nestalima, prije nego što i sami nestanu, jer upravo u Mašoviću vide ključnog krivca za evidentni zastoj. Nadležni u BiH moraju da da stanu u kraj agoniji. Institut mora početi raditi ono što mu je dodijeljeno ili staviti katanac na svoja vrata i predati dužnost onima koji hoće i mogu. Trećeg nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana