Nestali među nama

Vedrana Kulaga Simić

Mnoge majke još traže svoje sinove koje su posljednji put vidjele na kućnom pragu polovinom devedesetih godina prošlog vijeka. Mnoge su preminule, a nisu dočekale da makar dostojanstveno sahrane njihove posmrtne ostatke i imaju barem to mjesto da se pomole, zapale svijeću, polože cvijeće, dušu isplaču i olakšaju.

Za takvu, današnju sliku, gotovo tri decenije nakon što je stavljena tačka na posljednji rat pod ovim dijelom neba, poduža je lista razloga, a na vrhu je (ne)rad Instituta za nestala lica BiH i politika koja je imala i još u ovome ima umiješane prste.

Od kada je formiran taj institut i od kada je preuzeo zadatke komisija za traženje nestalih osoba, kritike se nižu iz dana u dan. Posebno sa adresa organizacija koje okupljaju porodice srpskih žrtava koje ne vjeruje da ima i danas osoba koje su spremne da još dublje pod zemlju guraju kosti, umjesto da ih traže, vade, identifikuju i podare im mir, kad im je život davno već uzet. Predstavnici srpskih porodica mahom upozoravaju i protestuju jer, kako tvrde, žele da svima otvore oči da bi vidjeli kako se ponižavaju žrtve, a onima koji znaju sve, a prave se da ne znaju, promijene razmišljanje jer ovako dalje ne može. Ne jer ne žele, već zbog nepobitne činjenice da je vrijeme to koje čini svoje, a ono se ne može zaustaviti.

Previše vremena žrtve iznova ponižavaju, bilo ćutanjem o lokacijama na kojima se nalaze njihova tijela ili ignorisanjem svega što znaju o danima u kojima se to sve dešavalo. Svjedoka je sve manje. I živih i onih koji još o tome žele da pričaju.  I sve se čini da su to pojedinci jedva dočekali. Da je to od početka bio njihov cilj. Da dani, mjeseci i godine prolaze, a da se ništa ne radi da bi i dosanjali san da što manje nestalih bude pronađeno jer, kako se to stalno i ponavlja, ako nema tijela, nema ni zločina.

Za takvo ponašanje i takve ciljeve nema adekvatne riječi. Nedopustivo i prestrašno su blage da se opiše šta se takvim postupcima radi i živim i mrtvim ljudima, ali tako mnogi preživljavaju godinama. I žive za jedno, a to je da njihovi najmiliji budu pronađeni i sahranjeni kako dolikuje.

Iz Instituta za nestala lica BiH je prije nekoliko dana odjeknula poruka, odnosno apel svima koji znaju nešto o grobnicama da o tome progovore i da se više ne ćuti jer nema vremena. Srpska strana je to, nakon svega što je preživjela i proživljava u procesu traženja nestalih, ocijenila kao novo bacanje prašine u oči porodicama žrtava. S pravom, ako se vidi sve što su do sada pregurali, upozoravali, kumili i molili.

Zadatak svih kojima je povjeren posao traženja nestalih i identifikacije je da budu svjesni težine obaveze koja im je data u ruke. Malverzacija ne smije biti, a to što ih je, po svemu sudeći, bilo do sada, neka im ide na dušu jer savjesti nemaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana