Nestali i politikantstvo

Goran Maunaga

Institucije i organi Republike Srpske učinili su sve da proces traganja za nestalim licima u BiH bude što efikasniji, ali bezuspješno, pošto su i tu oblast preplavili korupcija, opstrukcije i politikantstvo.

Iz odnosa prema nestalim i poginulim, a posebno prema srpskim žrtvama, kakav su do sada imali Institut za nestala lica BiH, odnosno njegov šef Amor Mašović, te Međunarodna komisija za traženje nestalih lica (ICMP) na čijem je čelu Ketrin Bomberger, može se samo zaključiti, pored očiglednih novčanih mahinacija i prisutnog politikantstva, da takvima ništa nije sveto.

Mašović je, pored direktorisanja u tom institutu, politički aktivista, funkcioner i poslanik SDA, što ga dovodi u direktan sukob interesa. To, začudo, uopšte ne smeta nikome iz ICMP-a. Drugo, kad je iz Instituta povučen srpski član, taj otuđeni centar moći mjesecima je nesmetano radio, poručujući tako da im predstavnik srpske nacionalnosti tu i nije potreban. I treće, nikome ne smeta ni činjenica što Institut funkcioniše nelegalno pošto u njemu ne postoje ni upravni ni nadzorni odbor.

Katastrofalne podatke o radu Instituta, poslije svega nabrojanog, skoro da i nije potrebno spominjati. Ipak, nevjerovatna je činjenica da je Institut za četiri godine rada pronašao samo 16 nestalih Srba, iako Srpska još uvijek potražuje 1.709 Srba nestalih u proteklom ratu. Samo za poređenje, Kancelarija za traženje nestalih lica RS je, dok je postojala, do 2008. godine prosječno godišnje identifikovala 320 Srba. Poslije svega samo možemo da zaključimo da ta Kancelarija uz tako uspješan rad nije odgovarala ni strancima ni bošnjačkim predstavnicima, te da je baš zato i ukinuta.

Posebna priča u svemu je traženje tijela pukovnika Armije RBiH Avde Palića, komandanta bošnjačkih snaga u Žepi, zbog čega je formirana i Komisija Vlade RS. Iako su posmrtni ostaci pronađeni još 2001. godine, to je prikrivano čitavih osam godina samo zato da bi Srpska bila ucjenjivana. Postoje dokazi da je za te prljave političke igre i mahinacije odgovorna i Bombergerova.

Zato je, ali i zbog činjenica da je opstruisano traženje srpskih žrtava, da je ICMP bila probošnjačka komisija te da je kočen reizbor organa u Institutu, neophodno u istragu uključiti tužilaštvo, a protiv Bombergerove podnijeti tužbu. Baš onako kako su to i najavili u Organizaciji porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana