Nesprovodive inovacije

Željka Domazet

Da su predložene izmjene Izbornog zakona BiH koje su stigle pred delegate Doma naroda nesprovodive i da bi izazvale opšti haos u izbornom procesu potvrdili su i stavovi i mišljenja relevantnih institucija.

Pored činjenice da je rok za ugrađivanje inovacija u izborni proces prekratak, pokazalo se i da ove izmjene najdirektnije udaraju na Zakon o zaštiti ličnih podataka jer se njima omogućava da lični podaci i otisci prstiju treba da se daju osobama koje ni na koji način nemaju pravo na to. Ovim inovacijama omogućilo bi se da lični podaci koji moraju biti totalno zaštićeni dođu u ruke onima koji bi ih mogli zloupotrijebiti u najgore moguće svrhe.

U CIK-u upozoravaju da kod implementacije novina postoji veliki i opravdan rizik da tok i vrijeme izbora budu poremećeni, što se može odraziti na cijeli proces. Upozoravaju i na to da mnoge stvari ovim izmjenama nisu precizno regulisane.

U svemu ovome valja imati na umu da bi nabavka opreme u velikoj mjeri poskupila izborni proces za koji bi ova zemlja morala da izdvoji više stotina hiljada maraka, što stvara dodatne probleme i ove izmjene Izbornog zakona čini nesprovodivim. U zemlji u kojoj za finansiranje daleko prioritetnijih stvari nema dovoljno novca tražiti dodatnih dvjesta miliona maraka za izborne inovacije, koje sve pozvane institucije osporavaju, nije ništa drugo do avanturizam čiji ishod u ovom trenutku teško da bilo ko može predvidjeti.

Zemlja u kojoj reforme koje bi je približile ostatku demokratskog svijeta godinama stoje, zemlja iz koje odlaze mladost i učena radna snaga morala bi što prije da se pozabavi unutrašnjim problemima i dovede ih u red kako bi se konačno pokrenula iz ove letargije, koja nikome dugoročno dobra neće donijeti. Svi oni koji makar malo misle svojom glavom ni na koji način ne bi smjeli da uvuku BiH u dodatne nesporazume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana