(Ne)službena vozila

Milijana Latinović

Službeno vozilo i vozač privilegija je skoro svih zvaničnika u BiH. I ne samo njih. Službene automobile voze i njihovi zamjenici, pomoćnici i svi ostali u armiji činovnika, koja se iz dana u dan povećava. Nije ni čudno kada znamo da vozni park jedne siromašne zemlje kakva je BiH broji oko 3.500 službenih automobila.

Ni taj broj ne bi bio sporan, uprkos milionskim troškovima koje godišnje iziskuje toliki vozni park, da se službeni automobili koriste samo onako kako im naziv kaže, u svrhu službe.

BiH je, međutim, odmakla korak dalje pa je granica između službe i družbe odavno izbrisana, a službenim vozilima ministri, pomoćnici, direktori i ostali službenici vozikaju se i na more i na planine i ko zna gdje još. I tako iz godine u godinu.

Česti su slučajevi da zaposleni u institucijama koriste službena vozila u privatne svrhe, u vrijeme godišnjih odmora, za porodične potrebe i tome slično. Službenim vozilima mnogi su odlazili na raznorazne sastanke, kafe i ko zna gdje još, a da pri tome ni fening nisu potrošili iz sopstvenog novčanika.

A da se takvoj bahatosti onih koji u foteljama sjede zahvaljujući biračima koji su im na izborima dali glas da bi zastupali interese naroda, a ne svoje lične, mora stati u kraj odavno je svima jasno. Iako je kreiran pravilnik 2015. godine, kojim je propisano kada i kako se koriste službena vozila, mnogi su nastavili po svome, onako kako najbolje znaju i umiju, da se vozikaju uokolo o trošku poreskih obveznika.

Da bi konačno stali u kraj onima koji krše propise pa na neki način blate i instituciju u kojoj su zaposleni, parlamentarna komisija na nivou BiH polovinom mjeseca otvoriće raspravu o upotrebi službenih automobila. Na adresu ove komisije stigla je inicijativa da službena vozila ubuduće budu obilježavana naljepnicama te da se na taj način stane u kraj zloupotrebama.

Jedino u šta možemo vjerovati jeste da će ovaj put svi oni koji sjede u parlamentarnoj komisiji na nivou BiH, a koji su tamo dospjeli isključivo zahvaljujući volji građana, složno izglasati ovu inicijativu. Oni sada imaju svu odgovornost da ono što se nije uspjelo riješiti podzakonskim aktima, riješe ovim prijedlogom, da bahati funkcioneri ne bi i dalje rasipali novac građana. Novac koji su brojni spiskali točeći gorivo u službene automobile, a koje su koristili u privatne svrhe, mogao je biti usmjeren za liječenje oboljele djece ili pomoć socijalno ugroženim, jer oni možda ni marku za kiflu nemaju, dok pojedini funkcioneri jednom platom mogu da kupe nov automobil za lične potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana