Neslavni rekorderi

Milijana Latinović
Neslavni rekorderi

Ni sve češće policijske kontrole, radari i presretači na putevima širom Republike Srpske nisu dozvali pameti nesavjesne vozače kojima je očigledno u krvi kršenje saobraćajnih propisa.

A da je počinioca prekršaja u saobraćaju mnogo i da su se mnogi od njih o propise ogriješili više puta potvrđuje i podatak da vozači duguju 72,2 miliona maraka za neplaćene kazne. Samo trojica rekordera duguju 430.000 maraka i nikome ništa.

Vjerovatno i sada negdje jurcaju ugrožavajući ne samo svoj nego i živote ostalih učesnika u saobraćaju, ne mareći što će im možda istrčati dijete ili neki biciklista. Ne bi bio prvi put da nesavjestan vozač udari pješaka na pješačkom prelazu i pobjegne glavom bez obzira.

Takvih ima od Novog Grada do Trebinja. Ohrabreni kojom čašicom alkohola više sjedaju za volan i ne popuštaju papučicu gasa.

I tako se dugovi za kršenje saobraćajnih propise kaleme godinama, a naplata ide puževim korakom. Počinioci prekršaja, uglavnom jedni te isti, ne mare za kazne pa nastavljaju po svome, a ni država ne preduzima Bog zna šta da bi se ta situacija promijenila i dug naplatio.

Oduvijek se znalo da udarac po džepu najviše boli pa su i kazne za saobraćajne prekršaje proteklih godina višestruko povećane. Ali ni to nije opametilo nesavjesne vozače. Represija očigledno nije pametan potez. Odnosno džaba visoke kazne, ako se na povede računa o edukaciji, ulaganju u mrežu autoputeva ili uvođenje mjera kao što je ugradnja limitatora brzine, kao i uređaja koji onemogućava da se vozilo pokrene ukoliko je vozač pijan. Sve su to neke od mjera koje su uvele zemlje svijeta koje su najbezbjednije kada je u pitanju saobraćaj.

Iako je to njihov život i njihovi postupci, nemoguće je ostati hladnokrvan na postupke bahatih vozača, jer na drugoj strani uvijek može biti i neko od nas. To što pojedinci ne mare za svoj život i bez razmišljanja sjedaju za volan, to je njihov život i njihova stvar.

I vjerovatno nikoga osim njihovih najbližih to ne bi ni doticalo da takvi, bahati, ne ugrožavaju i tuđe živote.

Predugačak je niz života koji su ugašeni na putevima zbog vozača koji divljaju kroz naselja i tome se mora stati u kraj.

Očigledno je da bi trebalo početi ispočetka, uraditi detaljnu analizu bezbjednosti u saobraćaju i na osnovu toga donijeti plan kako smanjiti broj vozača koji upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola ili olako prekoračuju brzinu.

Ako već toliko težimo pod okrilje Evrope, ne bi bilo loše da ponekad nešto korisno i prepišemo iz nje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana