Ne(saradnja)

Goran Maunaga

U Hrvatsku je iz BiH stiglo desetak predmeta koji se odnose pripadnike HVO-a i Hrvatske vojske osumnjičene za agresiju i udruženi zločinački poduhvat, ali su nadležni u toj zemlji jednostavno odlučili da kada je riječ o tom pitanju sa BiH ne sarađuju.

Time je bukvalno stopirano sprovođenje Protokola o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina između BiH i Hrvatske, potpisanog još 2013. godine.

Izgovor Hrvatske za takav odnos je kvalifikovanje hrvatskog ratovanja u BiH kao agresije i udruženog zločinačkog poduhvata, ali ne treba sumnjati da bi saradnja izostala i u slučaju da su takve definicije izostale.

Tu ne pomaže ni činjenica da je takvu kvalifikaciju upravo dao Haški tribunal u predmetu "Prlić i drugi", kada su u grupu koja čini udruženi zločinački poduhvat ušli i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te njegovi najistaknutiji saradnici u Hrvatskoj i BiH, odnosno u tadašnjoj Herceg-Bosni.

Doduše, moramo priznati da su hrvatski zvaničnici u pravu u onom dijelu u kojem navode da ne mogu sarađivati sa pravosuđem koje na njihove osumnjičene retroaktivno primjenjuje stroži Krivični zakon BiH iz 2003. godine, umjesto KZ SFRJ, koji je važio u vrijeme činjenja zločina.

Kako god, desetak visokopozicioniranih oficira HVO i Hrvatske vojske koji su osumnjičeni da su počinili ratne zločine u BiH za sada mogu da budu mirni, jer Hrvatska BiH neće odgovarati na zahtjeve o međunarodnoj pravnoj pomoći kad je riječ o njima.

Rješenje se ne nazire. Ministarstva pravde dvije države nisu u situaciji da nastali problem riješe, kao ni VSTS u BiH. Sigurno je da Ministarstvo pravosuđa Hrvatske neće odustati od započetog, dok Ministarstvo pravde BiH nema nikakav uticaj na Tužilaštvo i Sud BiH kada je riječ o pitanju eventualne promjene kvalifikacije. A Tužilaštvo i Sud, i to je sigurno, neće odustati i promijeniti odluku i kvalifikacije, koje, na kraju krajeva, te pravosudne institucije nisu ni donijele nego je to učinio Haški tribunal.

Sve su prilike, dakle, da će završnu arbitražu na kraju dati glavni haški tužilac Serž Bramerc, koji je većinu tih predmeta, za koje se Hrvatska buni, okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat i koji su, kao takvi, i stigli Tužilaštvu BiH iz Haškog tribunala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana