Nesagledive posljedice

Anita Janković-Rečević

Pad domaće privrede mogao bi biti daleko veći od prvobitnih predviđanja, jer je sve izvjesnije da se ekonomske aktivnosti na nivo od prije krize neće vratiti ni u narednih godinu, dvije.

Negativne posljedice pandemije virusa korona vidljive su na svakom koraku. “Kovid 19” odavno nije samo medicinski problem. Kriza osim što drma globalnu ekonomiju na površinu sve više izbacuje i sociološke i kulturološke probleme. I najgore od svega što se ne zna da li je ovo najcrnji scenario koji nas je mogao zadesiti. Ispostavilo se da su prognoze vrlo nezahvalne, što je vidljivo na primjeru broja zaraženih. Mislili smo da je vrhunac pandemije krajem aprila, a sada imamo duplo pa i trostruko više oboljelih na dnevnom nivou u odnosu na te proljećne dane.

Ova globalna pošast donijela je neke sasvim nove tokove na koje niko nije bio spreman, pogotovo ne male zemlje u razvoju kao što je naša. Ozbiljnom padu i milionskim gubicima svjedočimo svakodnevno, počevši od spoljnotrgovinske razmjene, proizvodnje, prerade, turizma, ugostiteljstva.

Veliku štetu trpi i tržište automobila. Samo za šest mjeseci ove godine uvoz novih i polovnih četvorotočkaša u BiH smanjen je za ogromnih 62 odsto u odnosu na isti period lani. Vrijednost uvezenih automobila sa 469 miliona KM, koliko je iznosila lani, u prvom polugodištu ove godine skresana je na 294,9 miliona KM. Zbog pada uvoza automobila BiH je ostala uskraćena za milione maraka, a još veću štetu trpe auto-saloni, u kojima je potražnja za automobilima gotovo prepolovljena. Poslovanje mnogih auto-kuća ugroženo je jer se tek rijetki odluče da pazare vozilo u ovim kriznim vremenima. Najveći broj građana koji su ovog ljeta planirali da zamijene ili kupe automobil odustali su od tih planova. Jedni jer su ostali bez posla, drugi jer se ne usuđuju na podizanje kredita u nestabilnim vremenima i treći koji budžet za novo vozilo čuvaju za crne dane.

Osim trgovaca automobilima za glavu se ovog ljeta hvataju i turistički radnici, jer je pandemija otkazala brojna već uplaćena putovanja. Lista svih onih privrednika koji ovih mjeseci sabiraju štetu predugačka je da bi bila pobrojana u ovih četrdesetak redova teksta. Jasno je da “kovid 19” ruši sve pred sobom. Snovi i nadanja padaju kao kule od karata. I pomoć je potrebna svim sektorima, kao i samom stanovništvu.

Vlasti su već uskočile sa paketom pomoći, a ima li novca da se privreda dodatno pogura da bi mogla držati glavu iznad vode biće poznato do jeseni. Ako novca i bude, zadatak Srpske je da ga mudro troši i kanališe isključivo tamo gdje treba, a ne da se rasipa na podobne. Neophodno je i dodatno ojačati povjerenje građana i privatnog sektora, jer su oni ključ za brz oporavak i izlazak iz krize.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana