(Ne)regularnost RAK-a

Miroslav Filipović
(Ne)regularnost RAK-a

Trenutno stanje u Regulatornoj agenciji za komunikacije najvjerodostojnije oslikava institucionalni haos BiH.

Govoriti o ovoj agenciji, a ne spomenuti mudrost našeg nobelovca koja kaže da "tamo gde počinje Bosna prestaje logika", bila bi velika greška, jer upravo je RAK najbolji primjer progona elementarnih zakonskih i logičkih principa.

Najjednostavnije rečeno, u Regulatornoj agenciji ništa nije regularno. Generalnom direktoru Agencije Kemalu Huseinoviću mandat je istekao u decembru prošle godine, a članovima Savjeta, koji kontroliše Huseinovićev rad, u aprilu prošle godine. Nova uprava još nije izabrana.

Znači, čelni ljudi RAK-a u ovom trenutku rade nelegalno, čime su, dodamo li ovome brojne političke odluke Agencije, ozbiljno ugroženi njen dignitet i kredibilitet, a u pitanje je dovedena i sama svrha njenog postojanja.

Činjenice kažu da za pet godina rada Savjet RAK, u čijem sastavu su samo dva inženjera telekomunikacija, dok su ostali članovi ekonomista, pravnik, hemičar i politikolog, nije prihvatio nijednu žalbu na Huseinovićeve odluke, a bilo ih je bezbroj.

Očigledno je da većina članova Savjeta RAK-a na Huseinovićevu odluku gleda kao na aksiom, pa su tako odobrili i odluke o kažnjavanju RTRS-a zbog digitalnog testnog signala od 75.000 KM i nekažnjavanju FTV-a zbog emitovanja video-klipa "Vidimo se u Bileći", kojim su pogaženi osnovni etički i profesionalni kodeksi.

Huseinović, koji mjesečno zaradi i do 6.000 maraka, nikada nije Savjetu dostavio izvještaj o svojim službenim putovanjima na kojima su potrošene značajne sume novca.

Međutim, sve ove nezakonitosti u Agenciji nisu spriječile Huseinovića i predsjedavajućeg Savjeta RAK-a Nevena Tomića, koji živi u Zagrebu, da pišu OHR-u i drugim međunarodnim institucijama o "urušavanju nezavisnosti Agencije" i "problemima sa Savjetom ministara BiH", bez saglasnosti sa drugim članovima Savjeta RAK-a.

Naravno da im se nisu žalili na to da nelegalno rade, da ignorišu zaključke Savjeta ministara BiH kojim se traži da se Agencija vrati u ustavni i institucionalni okvir, da su Agenciju pretvorili u bazu bošnjačke politike, da otvoreno djeluju protiv interesa Srpske...

Iako je RAK odavno već metastazirao, resorno ministarstvo BiH, OHR i OEBS "ne žele da naruše nezavisnost Agencije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana