Nerealni zahtjevi

Anita Janković-Rečević

Zahtjev frizera i kozmetičara u Srpskoj da ih Vlada RS oslobodi plaćanja poreza i doprinosa u idućih šest mjeseci u najmanju ruku je nerealan. Takav potez osim što je dokaz nezahvalnosti za pomoć koju su dobili tokom protekla tri mjeseca, krajnje je i sebičan.

Šta je sa ugostiteljima, trgovcima i drugim zanatlijama kojima je promet jednako opao kao i istim tim frizerima i kozemtičarima. Postavlja se pitanje zašto bi vlast samo njima izašla u susret, a zanemarile ostale male preduzetnike koji takođe muku muče da stanu na noge i zadrže radnike. 

Zahtjev koji je upućen na adresu Ministarstva privrede i preduzetništva RS u potpunosti je primjenjiv na onu narodnu umotvorinu “daš nekom prst, a on traži cijelu ruku”. Sigurno je na stotine onih koji se ne bi složili sa ovom tvrdnjom, ali brojne činjenice idu tome u prilog.  

Vlada Republike Srpske pomogla je svim preduzetnicima tako što je osigurala uplatu poreza i doprinosa za mart, april i maj i obezbijedila najnižu platu za april i maj zaposlenim u svim privrednim subjektima kojima je odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije bio zabranjen rad u tim mjesecima. Tu su i mjere koje se tiču privremenog odgađanja plaćanja poreskih davanja, tromjesečni moratorijum na kredite, hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019 godini. Tim potezima za spas domaće privrede rukovodeći čelnici u Srpskoj su pokazali da pored očuvanja zdravlja stanovništva, koji je bio prioritet prioriteta, veliku pažnju posvećuju preduzećima i malim preduzetnicima koje je virus korona gurnuo na ivicu ponora.

Istina, mnoge zemlje su domaćoj privredi dale snažniji vjetar u leđa, ali treba priznati i da su mjere koje su donijele vlasti u Srpskoj vrijedne svake pohvale, te da je slična pomoć izostala u brojnim državama koje su ekonomski mnogo jače i nezavisnije od naše Republike.  Pomoć koja je upućena privrednicima još je značajnija ako se ima u vidu da su među istim tim privrednicima na stotine onih koju su Republiku bezbroj puta “zakinuli” kad god su stigli. Isti ti frizeri i kozmetičara, doduše ne svi, svojim zaposlenima na banku uplaćuju minimalnu platu, a preostali dio im daju u kovertama. Javna je tajna da mnoge radnike mjesecima drže bez prijave kao i da ne izdaju račune klijentima za pružene usluge.

Epidemija virusa korona jeste uticala na pad prometa, i to je nesumnjivo, ali teret ove krize moraju svi iznijeti na svojim leđima podjednako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana