Neradnici

 Milijana Latinović
Neradnici

Najavljene kontrole zaposlenih u javnom sektoru, posebno onih koji su zaposleni, a ne dolaze na posao, trebalo bi navodno da iščiste taj sektor od neradnika, od svih onih koji se godinama vode parolom: “Lezi, lebe, da te jedem”.

Žalosno je što se takve kontrole sada najavljuju na sva zvona, a svi, i u vlasti i u opoziciji, dobro znaju da takvo stanje nije od juče. Javna je tajna da je onih na državnim jaslama odavno već previše i da su se mnogi ušuškali tamo samo da primaju dobre plate.

Čast izuzecima koji pošteno zarađuju svoju platu i u javnom sektoru, rade i prekovremeno, dostupni su na telefon i u podne i u ponoć.

Za razliku od njih, mnogi dobijaju platu, onoliku koliku radnici u fabrikama mogu samo da sanjaju, nažalost. Baš tako dobijaju, jer dolazak na posao i sjedenje u kancelariji teško da se mogu nazvati bilo kakvim radom. Još je gore ako su na platnom spisku, a u kancelariju ni ne navraćaju. Njima uredno plata liježe na račun za nedolaske i nerad.

Tužno je i žalosno da uopšte pričamo o takvim stvarima, da se najavljuju kontrole koje je trebalo da budu još juče, jer sutra je svakako prekasno.

Zamislite samo da u nekom privatnom preduzeću radnik ne dolazi na posao. Koji bi to poslodavac isplaćivao platu neradniku?!

Mnogi ni na bolovanje ne smiju otići iz straha da će ostati bez posla, a kamo li da se usude da tek onako ne dolaze.

Takvima bi “gazde” sa zadovoljstvom napisale otkaz. I nikome ništa, svi bi rekli da je normalno, da ne može mašina da stoji, ako stane jedna, staje cijeli lanac proizvodnje. Ne može zbog jednog neradnika da stane preduzeće. Rekli bi biroi su puni onih koji jedva čekaju da rade.

I nije ni normalno da se ne dolazi na posao, a prima plata, nigdje, ni u javnom ni u privatnom sektoru.

Samo ista pravila ne važe za obične radnike koji u plavim odijelima ili radnim mantilima rade osam pa i više sati dnevno i za one koji ušminkani u odijelima (ne)dolaze na posao. I dok je tako, teško da će nam krenuti nabolje.

Umjesto da u ovo pretpraznično vrijeme sumiramo godinu i stavimo na papir sva moguća poskupljenja koja su unazadila svakog poštenog i radnika i poslodavcima, mi smo se sjetili sada da se bavimo onima koji već godinama mogu kako hoće, jer nadležni žmure na njihovo ponašanje. Inspekcije treba da urade svoj dio posla, bez pompezne najave.

Ovo je vrijeme kada u fokusu treba da bude poboljšanje položaja zaposlenih i penzionera. Da pričamo o povećanju plata, vrijeme je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana