Nerad za pamćenje

Željka Domazet

Da je BiH debelo upala u ćorsokak najrječitije govore podaci o rezultatima rada aktuelnog Savjeta ministara i Parlamenta BiH.

Od uspostavljanja ovih institucija pa sve do danas svi koji iole prate njihov rad složiće se s tim da njihov rad baš i nije na zavidnom nivou, a kada se uzmu u obzir neumitne brojke, taj rad u prošloj godini bio je porazan.

Jer, od ionako skromnih zakonskih rješenja koje je utvrdio Savjet ministara, u Parlamentu nije usvojena ni trećina.

Imajući u svemu ovome u vidu činjenicu da već odavno nema parlamentarne većine i da se stranke vlasti, u prvom redu SDA i SDS, svakim danom osipaju, onda je sasvim sigurno da do novih izbora i formiranja nove većine neće u ovoj zemlji biti značajnijih iskoraka ni u kom pogledu kada je riječ o vlasti na nivou BiH.

Da je vlast na nivou BiH loše radila i djelovala kao raštimani klavir, složiće se i vlast i opozicija. Ono što je u svemu ovome porazno je činjenica da za ovu situaciju niko nema ni recept, a kamoli lijek kako bi se stvari posložile i da se konačno otpočne sa izvršavanjem obaveza koje je vlast na sebe preuzela.

Da su koalicione partnere koji su na vlasti zanimale mnoge druge stvari koje nisu prioritet ove zemlje i da se vlast ponaša kao sama sebi dovoljna, govori i podatak da su zakonski prijedlozi padali i iz razloga što nije poštovana ustavna nadležnost ove zemlje pa su predlagane i one stvari kojima se bave entitetski parlamenti i vlade.

Primjera za to u ovom mandatu je na pretek.

Da je vlast na nivou BiH u totalnom raskoraku sa realnošću i da su se više bavili sobom, a manje poslom za koji su izabrani i imenovani, pokazuje i podatak da su se poslanici na rijetkim sjednicama uglavnom bavili politikantstvom i populizmom, a gotovo nikako prioritetima koji su im u opisu posla. O klasičnom neradu i javašluku najbolje svjedoče i brojne komisije čije su sjednice otkazivane zbog nedostatka kvoruma.

Ako se bilo šta može za ovaj saziv Parlamenta i Savjeta ministara BiH zabilježiti kao uspjeh, to je činjenica da su uredno naplaćivali svoje enormne plate, dnevnice na brojnim putovanjima od kojih ova zemlja nije imala nikakve koristi i brojne beneficije. Ukratko, BiH je odavno najbolji primjer zemlje u kojoj se nerad isplati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana