(Ne)rad pravosuđa

Svjetlana Šurlan

Efikasna javna uprava i pravosuđe jedan su od garanta pravne sigurnosti građana i povjerenja u državu. To svakako nije slučaj sa BiH, gdje ni u administraciju, ni u sudove i tužilaštva, stanovništvo nema više povjerenja.

Sasvim sigurno se može reći da je među ljudima zavladalo uvjerenje o uroti države protiv njih i to na svakom mjestu gdje pokušaju da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava.

To je i logično, ako se uzme u obzir da se ni do jednog papira ne može doći, a da vas službenici prethodno ne prešaltaju nekoliko puta.

Po desetak šaltera mora da se prođe dok se ne ustanovi gdje se kakva potvrda može izvaditi i ko je uopšte zadužen za njeno izdavanje.

To svakako izluđuje sve one koji su imalo svjesni značaja kvalitetnog rada administracije jedne države, a koji kod nas uporno izostaje.

Potvrđuje to i veliki broj žalbi pristiglih na adresu Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH, kojoj se svaki radni dan na pravosuđe i javnu upravu žali u prosjeku po dvoje građana.

S razlogom se žalbe najčešće odnose na dužinu trajanja suđenja, te kršenje procesnih zakona.

Nije začudio ni podatak da se građani žale i na neljubaznost u javnoj upravi, neodgovarajuće radno vrijeme, upućivanje stranaka od jednog do drugog organa, pretjerani formalizam, neefikasnost u radu...

Nenormalno je i čudno što se iste stvari ponavljaju iz godine u godinu i što rezultate rada ombudsmana niko ne uzima za ozbiljno. Svake godine utvrdi se isto stanje, izvještaji o tome usvajaju se u parlamentima, ali sve ostaje na tome.

Zašto? Zato što niko neće da sređuje državu u koju nema nade. To se posmatra kao unaprijed propao posao.

A građani, pa oni će svakako čekati i na sudske procese i u redovima za šaltere, jer ih zakoni obavezuju na to. I jer su osuđeni da žive tu gdje jesu.

Sve dok je tako, niti će biti povjerenja, niti pravne sigurnosti, a kamoli boljeg života u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana