(Ne)rad Kluba Bošnjaka

Željka Bašić
(Ne)rad Kluba Bošnjaka

Bošnjački delegati u Vijeću naroda RS nastavili su sa starom praksom kršenja Poslovnika i ignorisanja sjednica Vijeća naroda. Ipak, to nije spriječilo ostale klubove da održe sjednicu, pa je Vijeće održavanjem sjednice praktično deblokirano.

Oni koji su htjeli da rade i izađu iz petomjesečne agonije u koju je Vijeće zapalo zbog tvrdoglavosti bošnjačkih delegata, zatražili su od Kluba Bošnjaka da im dostave napismeno svoje amandmane i obrazloženja na zakone da bi ostali klubovi mogli da se o njima izjasne.

Izjasnili su se tako da su većinom glasova odbili amandmane Kluba Bošnjaka.

A Bošnjaci su potegli zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i uložili amandmane, između ostalog i na zakon o matičnim knjigama, što bi za posljedicu moglo da ima odgađanje odluke o bezviznom režimu za BiH.

Naime, usvajanje zakona o matičnim knjigama u oba entiteta uslov je koji treba da se ispuni da bi stanovnici BiH dogodine putovali bez viza.

Bošnjački delegati već duže vrijeme konstantno potežu zaštitu nacionalnog interesa na sve i svašta, a istovremeno se ne osjećaju obaveznim da rade, barem ne dok Ustavni sud BiH ne riješi njihovu apelaciju u vezi sa Poslovnikom o radu Ustavnog suda RS. Naravno, u njihovu korist.

Zbog neučešća ili djelimičnog učešća u radu Vijeća kojim dodatno otežavaju rad drugim klubovima, bošnjačke delegate i predsjedavajućeg Vijeća Dževada Osmančevića, koji uopšte ne saziva sjednice, niko nije sankcionisao, iako primaju plate koje su daleko od plata "običnih" radnika u Srpskoj.

Očigledno je da je za predsjedavajućeg najbitnije šta želi klub njegovog naroda, a ne svi ostali i ne ono što je u korist građana.

Osmančeviću je data nova šansa, da sazove sjednicu zajedničke Komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS na kojoj treba da se usaglase amandmani.

Ako se o svoju obavezu Osmančević ponovo ogluši, preispitaće se njegova, kao i odgovornost bošnjačkih delegata u Vijeću, koji očigledno manipulišu pravima, a izbjegavaju obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana