Ne­rad in­sti­tu­ci­ja

Željka Domazet

Da je vlast na ni­vou BiH si­no­nim za ne­rad po­ka­zu­ju svi re­le­van­tni po­da­ci o njiho­vom učin­ku.

Svi zva­ni­čni­ci i li­de­ri stra­na­ka po­zi­ci­je i opo­zi­ci­je re­le­van­tnim me­đu­na­ro­dnim in­sti­tu­ci­ja­ma i zva­ni­čni­ci­ma ja­sno su re­kli da će ova zemlja spro­vo­di­ti re­for­me na svom evrop­skom pu­tu i do­no­si­ti re­for­mske za­ko­ne, pa je bi­lo za oče­ki­va­ti da se sje­dni­ce oba do­ma Par­la­men­ta, i Pred­sta­vni­čkog i Do­ma na­ro­da, održa­va­ju ne sa­mo dva pu­ta mje­se­čno ka­ko je bi­la pra­ksa u pret­ho­dnom pe­ri­odu, ne­go čak i sva­ke se­dmi­ce.

Me­đu­tim, broj­ke su ne­umoljive i do­no­se su­ro­vu di­ja­gno­zu da su in­sti­tu­ci­je na ni­vou BiH ogre­zle u ne­ra­du i ne­efi­ka­snos­ti ka­kve ne­ma ni­gdje u okru­ženju. Dva do­ma su mo­ra­la održa­ti sku­pa naj­manje 12 sje­dni­ca, a uku­pno su održa­li sa­mo pet, od ko­jih se ni­je­dna ne mo­že sma­tra­ti efi­ka­snom jer su ugla­vnom ras­pra­ve vo­đe­ne o po­pu­lis­ti­čkim pri­je­dlo­zi­ma po­sla­ni­ka.

Pra­ksa da se sje­dni­ce oba do­ma ma­kar dva pu­ta go­dišnje održa­va­ju po­tpu­no je za­bo­ravljena, pa u pro­šloj go­di­ni ni­je održa­na ni­je­dna. Ka­da će se održa­ti no­va sje­dni­ca, ni­ko sa si­gur­noš­ću ne mo­že da ka­že.

Uz to je Pred­sje­dniš­tvo, kao ko­le­kti­vni šef ove zemlje, održa­lo u ovoj go­di­ni sa­mo je­dnu re­do­vnu sje­dni­cu i ne­ma na­zna­ka ka­da bi se mo­gla oče­ki­va­ti na­re­dna.

Na ni­vou BiH je­di­no je ko­li­ko-to­li­ko ra­dio Sa­vjet mi­nis­ta­ra ove zemlje. Oni su ugla­vnom se­dmi­čno održa­va­li sje­dni­ce, ali o njiho­vom učin­ku, ko­ji bi tre­ba­lo da se mje­ri za­kon­skim pri­je­dlo­zi­ma, naj­bolje go­vo­ri činjeni­ca da ih ne­ma go­to­vo ni­ka­ko, jer i ka­da se po­sla­ni­ci pri­vo­le da sje­dnu u po­sla­ni­čke klu­pe, ugla­vnom ne­ma­ju o če­mu da ras­pravljaju. Ne­ri­jet­ko se de­ša­va­lo da se, kao što je slu­čaj sa aktu­el­nim aran­žma­nom sa MMF-om, ko­če svi do­go­vo­ri en­ti­tet­skih vla­da i dru­gih in­sti­tu­ci­ja.

Sve­mu ovo­me valja do­da­ti da se ni­je šte­dje­lo na pu­to­vanjima po bi­je­lom svi­je­tu, da su pla­te i os­ta­la pri­manja re­do­vno di­jeljeni i da ni­ko­me od zva­ni­čni­ka u ovim in­sti­tu­ci­ja­ma ni­je pa­lo na pa­met da se zbog ne­ra­da odre­knu svo­jih oko pet hiljada ma­ra­ca mje­se­čno.

Ka­da se ispod sve­ga po­dvu­če crta, ja­sno je kao dan da je BiH pos­ta­la zemlja u ko­joj se ne­rad de­be­lo pla­ća. Na­ra­vno iz džepo­va gra­đa­na.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana