Neprocesuiranje zločina

Svjetlana Šurlan

Ovih dana, kada je riječ o politici priznavanja zločina koji su se dogodili na prostorima BiH, mogle su se čuti različite stvari, kako iz svih dijelova ove zemlje, tako i iz centra Evropske unije, iz Brisela i Strazbura.

Prvo se pojavio Nacrt rezolucije o stanju u BiH za 2011. godinu, poslanika Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak. Pakova je prošle godine boravila u BiH nekoliko dana i zaključila mnoge stvari, od toga da je vehabizam ozbiljan problem, pa do toga da se predmeti ratnih zločina moraju procesuirati, a Strategija za to poštovati od strane svih.

Bilo je na njene zaključke čak 112 amandmana, ali na kraju su prošli oni koje su gurali poslanici koji su se našli na udaru različitih bošnjačkih lobija.

Tako će se pred evropskim poslanicima naći osuda, ne vehabizma, već svih oblika ekstremizma, a pitanja o procesuiranju ratnih zločina izgubila su se u magli evropskih prestonica. Pomenuto je samo neophodno efikasno vođenje strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa.

Kako god, jedno je očigledno, Pakova, a i mnogi drugi Evropejci nisu vidjeli izvještaj Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH. Ovakvi izvještaji se obično kamufliraju komplikovanim naslovima, nađu se na dnevnim redovima sjednica, obično su nedostupni javnosti i oni koji su ih pravili u pravilu nisu u svakom momentu spremni da govore o njima, barem ne o njihovoj suštini.

A zašto? Zato što u njima stoje podaci pravosuđa BiH o procesuiranju počinilaca ratnih zločina, pa je lako zaključiti da upravo oni koji lobiraju po Evropi ne rade ništa drugo osim toga.

Samo jedan podatak dokazuje sve to, a to je da je FBiH od 2004. do polovine 2011. godine prijavila čak 20 puta manje osoba za ratne zločine nego što je to učinila Republika Srpska. Ovo pokazuje spremnost entiteta, koji traži priznavanje genocida u Srebrenici, da zločine u FBiH prizna otvoreno i javno.

FBiH svjesno izbjegava odgovornost onih koji su u ime nje činili zločine. I ne samo svjesno, već naočigled svih koji o tome i dalje ćute.

Pitanje je zašto se Izvještaj u kojem se navode ovi poražavajući podaci ne objelodani, jer zasigurno govori mnogo više od raznoraznih analiza Evropske unije, Međunarodne zajedice i drugih, bošnjačkim lobistima podložnih, diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana