Nepravedna "pravda"

Željka Domazet

Da u pravosuđu na nivou BiH nešto debelo ne štima ne pokazuju samo izjave zvaničnika, koji godinama upozoravaju na to da bi nešto radikalno u pravosudnim institucijama trebalo mijenjati. Dokazuju to i podaci iz kojih se jasno vidi da se svim stanovnicima ove zemlje ne sudi na jednak način ni po istom zakonu.

Srbima u Sudu BiH sude po strožem Krivičnom zakonu BiH, pa dobijaju drakonske kazne, odnosno po više od 20 godina robije. S druge strane, za iste zločine Bošnjacima uglavnom sude po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, gdje je kazna zatvora daleko manja.

Pored domaćih zvaničnika i stručne javnosti na nakaradnu primjenu zakona u ovoj zemlji upozorio je i Evropski sud za ljudska prava, koji je BiH jasno upozorio da se zakon ne može primjenjivati retroaktivno i da se svuda u svijetu primjenjuje onaj koji je važio u vrijeme počinjenja krivičnog djela. U ovom slučaju to je zakon iz SFRJ.

Da je pravda po receptu BiH mnogo više nepravda, dokazuje i činjenica da pravosudne institucije na nivou BiH kao zmija noge kriju nacionalnu strukturu osuđenih, jer bi i na taj način dokazali selektivan pristup pravdi i da je stroži zakon isključivo rezervisan za Srbe.

Kada se sve ovo ima u vidu, ne čudi činjenica da svi zvaničnici Republike Srpske Sud i Tužilaštvo BiH tretiraju kao kaznenu ekspediciju i instituciju koja je odmetnuta od Ustava, zakona i od naroda.

Bilo kako bilo, nije na odmet da se u svemu ovome pomene i najava prvog čovjeka Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, koji je najavio provjetravanje pravosuđa, ali i ona ministra bezbjednosti, koji preporučuje rigoroznije poteze i traži ne samo otvaranje prozora i vrata nego i izbacivanje namještaja i krečenje.

Sve u svemu, za pravdu u BiH potrebne su korijenite promjene, u prvom redu one zakonske, da bi pred boginjom pravde bili svi jednaki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana