(Ne)Pozvani

Mirjana Kusmuk
(Ne)Pozvani

Za razliku od Sarkozija i Karle Bruni, Kejt i Vilijam nisu uvrstili američki predsjednički par na spisak zvanica na britanskom kraljevskom vjenčanju.

Sa kraljevskih dvora je saopšteno da vjenčanje princa Vilijama nije službena državna ceremonija, jer on nije poglavar države, ali američki politički kolumnista Daniel Kasidi vidi u ovom činu britanskog prinčevskog para dublju poruku.

On Obamu vidi kao "najvećeg antibritanskog predsjednika u modernoj američkoj istoriji", navodeći da je Obama britanskom premijeru Gordonu pri službenoj posjeti poklonio DVD nekompatibilan s evropskim plejerima, dok je kraljici dao ajpod napunjen vlastitim govorima.

- Zbog tih, ali i mnogih drugih stvari, ne treba nas previše iznenađivati što Obama nije pozvan na vjenčanje, za razliku od brojnih svjetskih državnika - napisao je Kasidi.

E laknu mi načisto. Eto nije samo "Glas Srpske" ostao bez pozivnice. Desilo se to i najslavnijem državničkom paru. Jedino me zbunio politički kolumnista koji analizira razloge i poruke nepozivanja Mišel i Baraka na kraljevsko vjenčanje.

Nešto mislim kako je vjenčanje kod nas privatna stvar i kako niko ne može da se vrijeđa zbog nepozivanja. Ali jeste vraga! Kada si princ, kralj ili predsjednik ništa više nije privatna stvar. Ni vjenčanje, ni prijem, ni sahrana. Dakako, tako je to u demokratskim i civilizovanim društvima.

Kod nas je, malo je reći, to drugačije. Kod nas su i palate i dvorovi privatna stvar. A hoće li vas pozvati ili ne, to ne zavisi od funkcije na kojoj ste trenutno, niti od ugleda koji imate u profesiji kojom se bavite, nema tu ni minulog rada. To jedino i isključivo zavisi od toga da li vas "dvorske lude" simpatišu ili ne.

Slijedom analize američkog kolumniste u slučaju Obama, ovaj gest bi trebalo da znači da je "Glas Srpske najveći antipredsjednički list u modernoj istoriji RS", a njegov glavni urednik "najveći antipredsjednički novinar u RS". Ali ovaj gest, ipak, ne zaslužuje sličnu ozbiljniju analizu bio kojeg političkog komentatora. Ne zaslužuje, jer je ličan.

Jedno ipak prija. Davno je "Glasu Srpske" dosadila etiketa "režimski", što su nam je zalijepili upravo oni sa dvorskim pozivnicama. Sada smo direktno sa dvora dobili sertifikat da nije tako. U to ime ne šaljite nam ni ubuduće pozivnice. Mi se odazivamo samo onima koji nam se raduju i koji primijete kada nas nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana