(Ne)povratak u Grahovo

Marina Čigoja
(Ne)povratak u Grahovo

Ovo malo naroda našeg što se vratilo u Bosansko Grahovo većinom čine stari, penzioneri. Slabo ima posla za mlade. Zato se i ne vraćaju. Od čega će da žive? Nemamo vode, dođe samo kada su velike kiše, a ljeti je, uglavnom, nema. Pojedina sela su i bez struje. Uslovi za život su jako teški. Samo mi znamo kako se snalazimo.

Tako Srbi povratnici u Bosansko Grahovo opisuju život u ovoj opštini u kojoj su, prije posljednjeg rata, činili većinu stanovništva. Danas ovdje živi tek trećina prijeratnog stanovništva.

Da život povratnika nije lak, potvrđuju zidine spaljenih kuća na svakih nekoliko metara. Svaka druga kuća u Grahovu je neobnovljena i neuslovna za život. Činjenica je da je Bosansko Grahovo jedna od najrazrušenijih opština u proteklom ratu u BiH, ali činjenica je i da se proteklih 15 godina nije mnogo uradilo na popravljanju ovakvog stanja. Mještani kažu da nemaju ni prodavnice, apoteke, ljekara....

Pored toga, mogućnosti za zaposlenje ravne su nuli. Ko nađe bilo kakav posao može da se smatra pravim srećnikom. Mještani se većinom bave poljoprivredom i na taj način, kažu, jedva sastavljaju kraj s krajem. Mladi povratnici mogu se nabrojati na prste jedne ruke. A i gdje da se vrate, pitaju se oni stariji. Nema života ovdje, kažu.

U nedjelju su 54 srpska povratnika u ovu opštinu dobila stanove u dvije obnovljene zgrade. Poslije 15 godina dočekali su da ponovo imaju svoj krov nad glavom. Nisu krili zadovoljstvo. Konačno se, kažu, neko sjetio i njih, i njihovih problema. Da nije bilo vlasti Republike Srpske, koja je (istina zajedno sa FBiH) finansirala obnavljanje zgrada, kažu mještani, pitanje je do kada bi i ovo čekali.

Ipak, sreća nije bila potpuna. Jer, stan su neki možda i dobili, ali posao većina i dalje nema. S razlogom se pitaju, mogu li živjeti u novom, praznom stanu? Šta će da jedu? Od čega će da žive? Zašto federalne vlasti ne rade ništa po tom pitanju? Sve su to pitanja na koja mještani već godinama traže odgovor, koji, nažalost, još nisu dobili.

Krov nad glavom nije mala stvar, ali za održiv povratak, sasvim sigurno, nije dovoljan. Potrebno je oživjeti privredu, otvoriti nova radna mjesta, podići zdravstvenu zaštitu na viši nivo. Bez toga se ne može pričati o povratku. Na vlastima FBiH je da na tome u budućem periodu porade znatno više nego što su to do sada činili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana