Nepotrebne provokacije

Dragana Orlović

Drvar je najveća povratnička opština u FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom. Prema posljednjem popisu, na njenom području živi oko 7.500 stanovnika, dok ih je prije rata bilo 17.500.

Prije rata to je bila i opština u kojoj se moglo sasvim lijepo živjeti. Sada je, kao i Bosansko Grahovo i Glamoč, od mnogih zaboravljena. U te lokalne zajednice ulaže se nedovoljno čak i kada je u pitanju primarna zdravstvena zaštita stanovništva, a kamoli u infrastrukturu i neke značajnije projekte.

Pomoć od kantonalnog i federalnog nivoa vječito su na dugom štapu. Međutim, nedavno su ih se tamošnji nadležni ipak sjetili. Odbor HDZ-a BiH Livno 9. jula ove godine na stranačkoj skupštini usvojio je inicijativu o obilježavanju 24 godine od, kako su naveli i na zvaničnom sajtu stranke, “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, a u okviru koje je planirano da centralni skup održe 13. septembra u Drvaru.

Iako bi možda priličnije bilo da takva sramna inicijativa nosi naziv okupiranje, a ne “oslobođenje”, najbolje bi ipak bilo da do nje uopšte nije ni došlo.

Nikako nije smjela da se desi, iz više razloga, ali prvenstveno zbog toga što je među tamošnje stanovništvo unijela nepotrebne tenzije, strah i zabrinutost.

Međutim, ako je već jedna takva inicijativa donesena i ako je ona bila sasvim jasna namjera HDZ-a Livanjskog kantona, onda se postavlja pitanje kako je moguće da potpredsjednik te stranke i predsjednik FBiH Marinko Čavara ne zna da je pokrenuta.

Nemoguće je da su u samom vrhu jedne političke partije sebi dozvolili takav luksuz i dopustili organizovanje manifestacije koja će sa sobom donijeti ozbiljne posljedice.

Očigledno jeste, kao što je i sve ostalo moguće na ovim prostorima.

Zbog toga i ne treba čuditi bojazan srpskog stanovništva u tim povratničkim opštinama u FBiH, kao ni opreznost s izjavama njihovih predstavnika na Čavarine tvrdnje da nema proslave “oslobođenja”.

Kako vjerovati Čavari da je sporna manifestacija otkazana i da je zaista neće biti, dok on pri tome tvrdi da nije znao za nju i da je sve to samo “isprovocirani sukob”. Tu je i u pravu.

Organizovanje obilježavanja 24 godine od takozvanog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara jeste isprovocirani sukob, ali sasvim je očigledno ko ga želi izazvati i ko je odgovoran ukoliko se desi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana