(Ne)potrebna DKP mreža

Svjetlana Šurlan

Mreža diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH sasvim sigurno je jedna od najpasivnijih i najlošije organizovanih mreža na svijetu.

Neravnomjerno isprepletana, na nekim mjestima zgusnuta, a na određenim jedva vidljiva, ne predstavlja ono što bi u suštini trebalo.

DKP bi trebalo da pokrivaju određenu zemlju ili više njih, da znaju u svakom momentu koje vrste investicija se u kojoj zemlji izvode, potrebe tih zemalja za radnom snagom, robom i različitim dobrima i da u skladu s tim reaguju.

Diplomate BiH bi trebalo da uspostavljaju saradnju na svim poljima između matične i zemlje u koju su raspoređene.

U većini slučajeva to nije tako i ambasade i konzulati služe samo da bi trošili enormne svote novca. I to bez bilo kakvih opravdanja.

Samo lani iz BiH je izvučeno više od 35 miliona maraka za potrebe ambasadora, konzula i različitog drugog osoblja u DKP-ima, a osim što su 13 miliona potrošili na plate, ostatak su širom svijeta trošili na različite privilegije.

Evidentirana su i prekomjerna trošenja na hranu, piće, telefone..., a iako je najavljeno da će ta sredstva odgovorni u ambasadama i konzulatima morati da vrate, o tome još nema ni riječi iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH.

To i ne čudi s obzirom na to da ništa nije urađeno ni kada je u pitanju ukidanje ambasada koje nisu opravdale svoje postojanje.

BiH ima najviše ambasada u arapskim zemljama, a još prije dvije godine MIP je zaključio da bi neke od njih mogle biti ugašene. Sve se završilo na analizi.

Još poraznije je što se iz vremena ministrovanja Svena Alkalaja povlači priča o neophodnosti donošenja zakona o spoljnim poslovima. U MUP-u su, navodno, različite verzije tog zakona napisane, ali nikada nisu ugledale svjetlo dana.

Dok se zakonom ne uredi ova oblast, BiH će svakako biti na dnu mnogobrojnih svjetskih ljestvica, a jedan od razloga za to je svakako i (ne)aktivnost DKP mreže.

A 44 ambasade, šest konzulata i isto toliko misija BiH pri međunarodnim organizacijama i dalje će bezbrižno trošiti milione poreskih obveznika iz RS i FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana