Nepotreban uvoz

Marijana Miljić
Nepotreban uvoz

I pored toga što postoje domaći proizvođači životnih namirnica, u Srpsku se konstantno uvoze nekvalitetni i sumnjivi proizvodi. Dokaz za to je činjenica da je u BiH u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno osam puta više mesa nego što je izvezeno, odnosno uvezeno je 16.169 kilograma mesa u vrijednosti od 51 milion maraka, dok je u istom periodu izvezena svega 1.991 tona mesa, vrijednosti 6,7 miliona maraka.

Zašto uvoziti i ugrožavati domaću proizvodnju ako u Srpskoj imamo dovoljne količine proizvoda, kako za normalan tako i za luksuzan život!?

Nije tajna i da pojedinci za sitne pare puštaju da se u Srpsku uveze meso koje može da bude opasno po nečiji život. Dokle tako? Možda sve do onda dok neko ne strada zbog nekvalitetnog, trulog i uvezenog mesa, kome je odavno istekao rok trajanja i koje može da bude smrtonosno po nečiji život.

Uvozom je ugrožen i opstanak domaćih proizvođača na tržištu Srpske jer se stanovništvo, zbog besparice, radije odlučuje za strane proizvode sumnjivog porijekla, koji se prodaju po nižoj cijeni, za razliku od domaćih proizvoda koji su kvalitetniji a koji su za nekoliko markica skuplji.

Možda bismo nekako i zatvorili oči pred uvozom mesa da se u našu zemlju ne uvoze i drugi proizvodi, počev od ribe, namještaja, raznih mašina, repromaterijala, pa sve do sitnih proizvoda koji se u Srpskoj proizvode na nekoliko tona. Uvozi se čak i voda.

U Srpskoj ima više od 30 ovlašćenih uzgajivača ribe koji na godišnjem nivou proizvedu 3.500 tona ribe, koja je dovoljna za potrebe domaćeg stanovništva, ali se i stalno uvozi jeftina i smrznuta riba sumnjivog kvaliteta.

Iako i "ptice na grani" znaju da je Srpska jedna od najbogatijih zemalja šumom i da ima dovoljno drvnih sortimenata za proizvodnju kvalitetnog namještaja, u prvih pet mjeseci u BiH je uvezeno 11.195 tona raznog namještaja, u vrijednosti 35,5 miliona maraka. Na taj način "ugušeno" je nekoliko preduzeća u Srpskoj koja proizvode kvalitetan namještaj, vjerovatno čak i kvalitetniji od uvezenog.

I na kraju, ništa nam ne preostaje nego da sačekamo da se nadležni pobrinu za to da kontrola proizvoda koji se uvoze postane oštrija, da se zabrani uvoz nekvalitetnih proizvoda ili pak da proradi svijest stanovništva, te da se zapitaju šta to zapravo kupuju.

Samo na taj način možemo da sačuvamo domaću proizvodnju, jer će u suprotnom Srpska za nekoliko godina biti preplavljena stranim, a nekvalitetnim proizvodima. A od domaće proizvodnje neće biti ništa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana