Nepotizam i bogaćenje

Goran Maunaga

Iza aktuelizovane povike na nekoliko ljudi u vrhu politike u Republici Srpskoj, koju raštimovana i nekonstruktivna opozicija pokušava silom da osmisli, stoji mnogo interesantnija, ali skrivena istina o nepotizmu, korupciji i bogaćenju velikog broja takozvanih "nižih slojeva", činovnika u svim strukturama i institucijama vlasti.

Ogroman broj takvih, koji su nepotizmom stvorili porodične manufakture i kojih je svakim danom sve više, do danas su uglavnom ostali skriveni. O njima javnost malo ili skoro ništa ne zna, što im je sve vrijeme samo išlo u prilog.

Odgovara im to što su u žiži javnosti aktuelni političari. Za to vrijeme, dok su mediji pokušavali da otkriju još poneku  afericu političara iz vrha vlasti, oni su se u potaji bogatili. Broj takvih, i količina njihovog na sumnjiv način stečenog bogatstva, dosegli su takve razmjere da se alarm sam upalio kad je opstanak entiteta došao u pitanje.

Zato danas veliki zadatak stoji na medijima i istraživačkom novinarstvu. Kad bi svako od njih uradio svoj dio posla u svojim lokalnim zajednicama i na vidjelo iznio one činovnike koji su zaposlili svoju porodicu i usput se obogatili, to bi bio dobar put za ozdravljenje lokalne samouprave i jačanje Republike Srpske.

Recimo, jedan od banjalučkih "primjera" za bogaćenje i zbrinjavanje sebe i svojih, je i porodica Stojnić. Radmila Stojnić zaposlena je u gradskoj upravi, a istovremeno je i poslanik u Narodnoj skupštini. Kćerku Maju zaposlila je na mjesto pomoćnika ministra finansija. Kažu da joj je to prvo zaposlenje. Ali zato treba vremena da se dođe do istine o svim njihovim kućama, stanovima i o načinu na koji su ih stekli.

Skoro niko to nije uspio ni da primijeti jer je sve vrijeme svima bilo važno to što je, recimo, kćerka predsjednika RS zaposlena u Vladi. Iako se o imovini predsjednika RS, njegovoj porodici i imovini baš sve zna, čak i sitnica iz njegovog okruženja, interesovanje javnosti zaobilazilo je one koji bi, u svakom slučaju, trebalo da imaju prioritet.

Vila, kuća, stanova, poslovnih prostora stečenih na sumnjiv način neuporedivo je više tamo gdje se do sada nije ni gledalo. Zato je krajnje vrijeme da se pažnja obrati na hiljade porodično uhljebljenih činovnika koji su od nepotizma napravili biznis i od kojih mnogi, za razliku od "inkriminisanih" političara i članova njihovih porodica, mjesece, iz čiste zabave i dosade, provode po Dubaiju, Parizu, Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana