Neplaćeni računi

Marijana Miljić Bjelovuk

Domaćinstva, preduzeća, ali i javne ustanove u Republici Srpskoj ne plaćaju redovno račune za komunalije. Dugovi su dostigli stotine miliona maraka, što je pojedina komunalna preduzeća dovelo na ivicu propasti.

O kojim je ciframa riječ pokazuje podatak da "Elektroprivreda RS" od domaćinstava i preduzeća potražuje, ni manje ni više, nego 353 miliona KM.

Pored "Elektroprivrede RS" borbu sa nenaplaćenim računima vode i vodovodi u skoro svim gradovima i opštinama u RS, što dodatno otežava njihovo poslovanje, koje ni do sada nije bilo za pohvalu.

Da bi bila poboljšana naplata koriste se sva zakonom dozvoljena sredstva, ali je od toga uglavnom slaba vajda.

Sigurno je da u RS ima onih domaćinstava koja jednostavno nemaju novca da plate ni one "sitne" račune od deset ili 20 maraka, pa račune slažu i čekaju veću zaradu i bolje vrijeme da bi ih platili. Sigurno je da postoje i oni koji imaju novac, ali neće da plate trošak koji su napravili. Oni se nadaju da će njihova dugovanja jednostavno biti otpisana, a u većini slučajeva ta njihova nadanja budu i ispunjena.

Pored muke sa domaćinstvima komunalna preduzeća imaju još većih problema sa drugim preduzećima, pa tako pravna lica samo "Elektroprivredi RS" za utrošenu struju duguju 186 miliona KM i premašili su dug domaćinstava, koji iznosi 167 miliona KM.

A najveći dužnik među preduzećima za utrošenu struju je "Vodovod" iz Prijedora. I upravo na primjeru tog vodovoda najbolje se vidi koliki negativan uticaj imaju međusobna dugovanja preduzeća koja ne mogu da budu naplaćena. Jer ni on ne bi sigurno dospio u situaciju da ima velika dugovanja za struju da je mogao da naplati ono što se njemu duguje.

Iz ovog začaranog kruga mora se izaći, ali otpis duga, ili isključenje struje i vode, sigurno (i laicima je jasno) nije nabolje rješenje. Neophodno je naći odgovarajuća rješenja da bi se gomilanju dugova stalo u kraj, jer ako se oni nastave uvećavati, poslovanje "Elektroprivrede", vodovoda i drugih preduzeća i te kako će biti opterećeno i pitanje je kako će uspjeti da se izbore sa problemima. A od toga korist neće imati ni oni ni potrošači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana