Neplaćene kazne

Željka Domazet

BiH već odavno važi za zemlju u kojoj se stranke masovno osnivaju i bujaju kao gljive poslije kiše. Naročito se to dešava uoči izbora, pa je za lokalne izbore održane u oktobru prošle godine bilo prijavljeno čak više od stotinu njih.

Na prvi pogled reklo bi se da je ova zemlja rasadnik različitih ideja i demokratije. No da se u ovoj zemlji iza navodne demokratije krije nešto sasvim drugo, pokazuju i podaci o tome koliko je stranaka novčano sankcionisano zbog raznih propusta i činjenica da novčana kazna od nekih nije mogla biti naplaćena jer su se naprasno ugasile.

Za rad i finansiranje političkih stranaka svakako se izdvajaju velika sredstva, ali takođe je i veliki broj onih koje ta sredstva, njihov način prikupljanja i trošenja kriju kao zmija noge. Stoga je Centralna izborna komisija samo u prošloj godini izrekla sankcije u visini od više od sto hiljada maraka, a uspjeli su da naplate nešto malo više od desetine.

U cijeloj ovoj priči zanimljivo je i to da ne samo da CIK u proteklih 11 godine nije uspio da naplati poveći iznos na ime izrečenih kazni nego je u tome kratkih rukava ostao i nadležni sud. Naprosto, stranke su se gasile bez izmirenja obaveza, a odgovorni su postali nedostupni i CIK-u i sudu.

Kada se sve ovo ima u vidu, rad stranaka, način njihovog finansiranja i trošenja novca u svakom slučaju morao bi biti bolje uređen da se ne bi dešavalo da "sezonci", koji očigledno najviše i primaju i troše novac na netransparentan i nezakonit način, nestanu bez ikakvog traga. Sasvim je nedopustivo da neko ko se doskora nalazio na čelu neke stranke tek tako nestane, a da dugovi i nenaplaćeni prestupi ostanu van dometa zakona.

Kako u toj oblasti u ovoj zemlji ima zaista previše rupa, ne čudi činjenica da su se kao stranačke vođe pojavljivali kojekakvi "budi bog s nama" likovi.

Ne bude li decidno uređeno da svako onaj ko se ogriješi o Izborni zakon ne može izmaći nekažnjen i dok se u ovoj zemlji ne uvede više reda u toj oblasti, sezonske stranke će i dalje nicati i gasiti se od izbora do izbora, novac završavati tamo gdje ne treba, a kazne ostati neplaćene.

I dalje ćemo od izbora do izbora u kojekakvim poslovnim prostorima i stubištima imati natpise imena nekih čudnih stranaka bez programa i bez ideja, osim one da pokupe novac i nestanu bez traga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana