(Ne)pismenost

Dragana Orlović

Pismenost je prvi i najvažniji korak ka čovjekovoj emancipaciji. Stoga je i pravo na pismenost, kao dio prava na obrazovanje, još 1948. godine ugrađeno u Opštu deklaraciju o ljudskim pravima.

Od tada je, evo, već prošla sedma decenija, a na našim prostorima i dalje je izuzetno visok procenat ljudi bez ikakvog obrazovanja. To su objelodanili i rezultati popisa sprovedenog 2013. godine.

Od ukupno 1,17 miliona stanovnika, koliko ih je u Republici Srpskoj prebrojano prilikom popisa, 1.005.535 ima 15 i više godina. Od tog broja, bez ikakvog obrazovanja je njih 58.651. To znači svaki 17. stanovnik u Republici Srpskoj. Da, upravo tako. Svaki 17. naš čovjek nema baš nikakvo obrazovanje. Sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem je njih 97.022, a samo osnovnu školu imaju 21.834 stanovnika. Svaki peti može se pohvaliti diplomom iz osnovne. Od tog ukupnog procenta nepismenih, čak gotovo sedam puta je više žena nego muškaraca.

I dok se u savremenom svijetu užurbano radi na informatičkom opismenjavanju što većeg broja ljudi, kod nas je sporna ne samo funkcionalna već i elementarna pismenost stanovništva.

Nebitno je više i da li je riječ o starijoj populaciji, koja potiče iz perioda kada je odlazak u školu, nažalost, većinom smatran gubljenjem vremena, i što im je važnije bilo ići u njivu, a ne uzaludno piskarati.

Tu je i fenomen polupismenosti. Svojevrsna nepismenost pismenih, koja je isplivala u javnost širenjem interneta i društvenih mreža. Mnogi uz diplome viših i visokih škola i dalje ne sumnjaju - već "sumljaju" i ne znaju da je "ne znam" pravilno odvojeno, a ne sastavljeno pisati. Da bi na neki način istakli da su školovani, ima i onih koji samouvjereno pišu "ti bih" i "ja bi" i još niz samo njima svojstvenih fraza i termina.

Ovdašnji lingvisti i profesori srpskog jezika bezuspješno upozoravaju današnje generacije, koje uglavnom odrastaju u virtuelnom svijetu, da slabo poznaju pravopis i gramatiku i da im je fond riječi izuzetno siromašan. Upotrebljavaju pregršt stranih riječi, anglizama i skraćenica. Ali moderno je doba, a u moderno doba moderno je biti "kul", a ne poznavati pravopis i gramatiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana