(Ne)pismenost

Dragana Orlović

Umjesto da čitaju lektire naši osnovci i srednjoškolci radije biraju interpretacije. Lakše barataju tastaturom, nego olovkom. Za rukopis već odavno ne mare, pa su im pismeni sastavi nečitki i puni gramatičkih grešaka. Grešaka koje sve masovnije stižu u svakodnevnu komunikaciju i to najviše putem društvenih mreža.

Njihov govor je prepun skraćenica i nelogičnih izraza. Oni svakodnevno šeruju, dilituju, daunloduju, tvituju.

Oni su "cool", oni su "Fejsbuk" generacije. Njima je "aut" biti član školske ili gradske biblioteke, ali je zato "in" postaviti golišave fotografije i napućene usne na "Instagramu", "Tviteru" ili "Fejsbuku".

Iz školskih klupa zatim odlaze na fakultete. Ni tamo nemaju mogućnost da poboljšaju znanje iz srpskog jezika, osim ako se nisu usko opredijelili za te studije.

Na Univerzitetu u Banjaluci od ukupno 16 fakulteta sa 52 studijska programa, samo na četiri postoji predmet srpski jezik i književnost.

Jedino studenti Filozofskog, Filološkog, Fakulteta političkih nauka i Akademije umjetnosti u svom indeksu imaju ocjene iz srpskog jezika. Ista situacija je i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, gdje srpski jezik imaju studenti Filozofskog fakulteta, žurnalistike, sociologije i Muzičke akademije. Za ostale, srpski jezik je samo ono što su naučili u osnovnoj i srednjoj školi… Međutim, šta je sa onima koji to znanje nisu ponijeli sa sobom iz školskih dana? Tako budući advokati, bankari, profesori, inženjeri i ljekari i dalje ne znaju da je "neznam" greška zbog koje bi trebalo da se vrate u osnovnu školu.

Govore "ti bih" i "ja bi", a da i ne trepnu, dok za deklinaciju samo naslućuju da ima veze sa padežima.

Naravno da nije na fakultetima da ih opismene i da ih za dva semestra nauče sve ono što je trebalo da savladaju kao školarci. Tu je odgovornost cijelog obrazovnog sistema. To je dužnost i osnovne, i srednje škole, i fakulteta. Polupismenost je gora od nepismenosti, poručuju stručnjaci i lingvisti. I jeste. Ali nikako da se iskorijeni ili bar krene u borbu protiv nje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana