Neoosmanizam

Željka Domazet
Neoosmanizam

U priču Zapada da se od BiH treba i mora napraviti funkcionalna država u godinama rata oružjem, a u postdejtonskom periodu "pragmatičnom" politikom debelo se ukalkulisala Turska, koja od ove zemlje nastoji da napravi državu sa dominacijom Bošnjaka.

U cijeloj toj priči neoosmanizma, ostali konstitutivni narodi i druge nacionalne manjine bili bi svedeni na puku slučajnost. U svim tim namjerama Turske, koja na svaki način daje vjetar u leđa Bošnjacima i bošnjačkim političarima, za Republiku Srpsku i zvaničnike koji je predstavljaju određen je negativan kurs, kako bi se što više satanizovala i u krajnjem rezultatu izbrisala. Ne slučajno je i turski ambasador u BiH u Banjaluku došao samo jedanput i to ne da bi razgovarao i o drugoj strani priče i ciljeva u BiH, nego da bi pokušao da promijeni mišljenje srpskih zvaničnika i vojnike Oružanih snaga koji putuju u mirovnu misiju u Avganistan stavi pod tursku zastavu. Na taj način je pokušao i u mirovnjačkim misijama od bh. vojske da napravi vojsku koja bi po svijetu marširala i nosila uniforme pod zvijezdom i polumjesecom.

Nije nimalo čudno to što je upravo ove godine, kada je turska spoljna politika u velikom zamahu, 27. noć ramazana, kao najznačajniji dan u vrijeme posta muslimana, na spektakularan način u kooperaciji Turske i BHRT-a (koji je, treba li napominjati, već odavno bošnjački javni servis) prenošena iz Sarajeva za gledaoce ne samo u ove dvije zemlje nego i širom svijeta.

Ne čudi takođe ni činjenica da se upravo sada sve glasnije i radikalnije problematizuje pitanje Sandžaka, dijela Srbije u kome je dominantan muslimanski živalj i za tu regiju nastoji izboriti samostalnost. U svemu ovome valja imati na umu činjenicu da je nekim bošnjačkim zvaničnicima, u prvom redu Harisu Silajdžiću, Turska i islamski svijet bliži od komšija, pa tako, za razliku od brojnih odlazaka u islamske zemlje, Srbiju nijedanput nije posjetio.

Bez obzira na različite političke i partijske stavove u Republici Srpskoj, njeni lideri i političari morali bi se okupiti u njenoj odbrani da bi sačuvali manevarski prostor i suprotstavili se neoosmanizmu, koji je već odavno postao realna prijetnja. Jedino tako će se moći očuvati pozicija Srpske i odoljeti nasrtajima izvana i iznutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana