(Ne)odgovornost

Milijana Latinović

Virus korona već četiri puna mjeseca ne posustaje širom Srpske. Taman kada smo pomislili da će ljeto, sunce i visoke temperature ščepati virus, on je, izgleda, ščepao nas.

U martu i aprilu, kada je borba protiv sićušnog, ali smrtonosnog neprijatelja bila u punom jeku, građani Republike Srpske bili su disciplinovani gotovo poput Kineza. Na ulici je bilo nemoguće sresti nekoga bez maske i rukavica, pred marketima su svi strpljivo čekali, udaljeni jedni od drugih dva metra. Niko nije postavljao pitanje kako i zašto. Propisane mjere su se poštovale, gotovo bez izuzetaka.

I to je sigurno bio razlog zašto je Srpska iz tog perioda izašla kao pobjednik nad nepoznatim virusom. Nijednog trenutka ljekari nisu bili prinuđeni da biraju koga će staviti na respirator, a koga ne. Za sve je bilo mjesta, pomoć su dobili svi kojima je bila potrebna. Heroji u bijelim mantilima radili su danonoćno kako bi svaki život bio spasen. Radovali su se svakom pacijentu koji oporavljen napušta zdravstvenu ustanovu i poput najbliže porodice žalili za onima koji su, nažalost, izgubili tu bitku.

A onda je sve ponovo krenulo nizbrdo. Neodgovornost pojedinaca koji ne mare ni za sebe ni za svoje bližnje dovela nas je u situaciju da i sada na dnevnom nivou imamo gotovo identičan broj zaraženih kao na početku epidemije, pa čak i više nego tokom marta i aprila.

Taman kada su pomislili da mogu da predahnu, ljekari i medicinsko osoblje našli su se u središtu borbe koja očigledno nikada nije ni prestala. Na izmaku snaga svakodnevno apeluju na pojedince da stanu, da misle na sebe i svoje bližnje, ako ni o čemu drugom ne razmišljaju. Ulice su prepune, ugostiteljski objekti takođe, u markete ulazi ko kako hoće. Uprkos tome što na ulazu u svim tim objektima i dalje stoje sredstva za dezinfekciju, na prste jedne ruke mogu se izbrojati oni koji dezinfikuju ruke na ulazu, a počesto ulaze i bez maske na licu iako je i dalje obavezna u zatvorenom prostoru.

Zar je toliko teško voditi računa o sebi i svojim najmilijima? Zar je moguće da smo tri mjeseca bili zatvoreni uzalud, da su sve pobjede izvojevane u proteklom periodu pale u vodu? Zar svaki pojedinac želi lično da se uvjeri da virus ne bira i da sutra svako može da završi na respiratoru?

Krajnje je vrijeme da se građani dozovu pameti i prestanu biti najhrabriji i najpametniji na društvenim mrežama, ljekari iznad ljekara i da poslušaju savjete onih koji mjesecima već smrti gledaju u oči dok zaražene priključuju na respiratore. Svako od nas mogao bi sutra biti taj neko, nastavimo li biti neodgovorni. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana