Neodgovornost

Marijana Miljić Bjelovuk

Najveći broj radnika koji nije radio u aprilu zbog pandemije virusa korona još nije dobio aprilski minimalac iz budžeta Republike Srpske, jer njihovi poslodavci nisu podnijeli zahtjev za to Poreskoj upravi RS.

 

Bezbroj puta do sada je apelovano na privrednike da to urade, ali nažalost najveći broj njih ostao je gluv na te pozive.

Poreska uprava do sada je obradila sve pristigle zahtjeve za isplatu minimalca za april sa doprinosima, odnosno više od 22.000 radnika je dobilo tu platu, a prema računicama nadležnih njih još 46.000 čeka minimalac kao ozeblo sunce, jer im je i ta sića i više nego potrebna.

Službenici Poreske uprave radili su i prekovremeno te vikendom samo da bi što prije radnici dobili jadnih 520 maraka, što se ni u kom slučaju ne može reći za najveći broj nesavjesnih poslodavaca koji očigledno ne mare za one koji im prave profit.

Poslodavci su sa ovim samo još jednom pokazali nebrigu za svoje radnike, jer i onda kada plata ne ide sa njihovog računa, već u ovom slučaju iz budžeta RS, ne reaguju na vrijeme. Svaku krizu koriste samo za zaradu i bahaćenje nad radnicima.

Rok za podnošenje zahtjeva za isplatu aprilskog minimalca ističe 10. juna, a da li će sporost poslodavca dobiti na brzini ostaje da vidimo. Možda bi i dodali gas kada bi novac išao njima, a ne radnicima. Ovako, mogu lagano ti zahtjevi da sačekaju i onaj posljednji dan kada rok za njihovo podnošenje ističe. Nema sumnje da će i nakon toga pojedinci prebaciti odgovornost na neke druge, jer najvećem broju poslodavaca u Srpskoj krivi su svi osim njih samih.

A, posljedice njihovog nerada i nebrige snosiće niko drugi do oni koji su i do sada ispaštali i koju su oduvijek posljednja rupa na svirali i služe samo za ubiranje profita. Na kraju krajeva ne bi ni čudilo da najveći broj njih i ne odvoji par minuta vremena i pošalje zahtjev Poreskoj upravi za isplatu minimalca za april. Kao i uvijek naći će opravdanje za to, jer se vode time da im se sve može. Od istih tih poslodavaca svi oni radnici koji mogu treba da bježe što brže mogu ka onom malom broju savjesnih poslodavaca ili ka zemljama Evropske unije, koji će cijeniti njihov rad.

Jasno je da domaće tržište nikada neće biti iskorijenjeno od bahaćenja pojedinih poslodavaca. Njih je izgleda sve više i više. Jer da taj broj opada ili bar stagnira, situacija bi bila obrnuta i u ovom slučaju, odnosno 46.000 radnika bi dobilo jadni minimalac, a 22.000 zaposlenih bi ga još čekalo.

Očigledno je da ti poslodavci i iz svake krize isplivaju sa milionima na računima, dok njihovi radnici ne dobiju ni minimalno. Da smo bar malo uređena zemlja, situacija bi trebalo da bude obrnuta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana