(Ne)odgovornost

Vedrana Kulaga Simić

Ne postoji država na svijetu koja ne muči muku s određenim problemima i koja nema otvorenih pitanja, ali situacija u BiH postaje sve alarmantnija jer ponestaje mjesta na tim listama.

Višemjesečna nemogućnost dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH samo je vrh ledenog brijega ispod kojeg se nakupilo previše pitanja koja već godinama čekaju epilog, ma kakav god on bio.

Jedna od priča koja predugo čeka kraj jeste ona u kojoj je riječ o izmjenama i dopunama zakona koje je potrebno usvojiti kako bi bile zaustavljene tužbe koje već mjesecima sudije, tužioci i drugi zaposleni u pravosuđu na nivou BiH šalju upravo na adresu ove zemlje jer nadležni nisu sproveli odluku još iz 2013. godine.

Radi se o odluci koju je donio Ustavni sud BiH, a u kojoj piše da i oni, kao i ostali zaposleni na tom nivou vlasti, imaju pravo na naknade za topli obrok, prevoz, regres i odvojeni život. Imajući u vidu da Parlament BiH još nije usvojio novu, potrebnu odluku sudije, tužioci i ostali počeli su da tuže BiH i do tada su iz kase izvukli nekoliko miliona maraka na sudu. I još će, kako trenutno stvari stoje, dugo da izvlače novac na taj način i još se dugo, kako se sada čini, neće isto gledati na nesprovođenje odluka Ustavnog suda BiH.

Blokada parlamenta je na sceni mjesecima, toliko da je dobar dio građana već i zaboravio kada su održani opšti izbori, a dio će takođe zaboraviti jer će se uskoro početi još jače pričati o narednim lokalnim izborima. I nikome, aman,  ništa. 

A za to vrijeme zemlju pritišću brojni izazovi. Spisak otvorenih pitanja i gorućih problema je sve duži. Migranata je sve više i sve su nervozniji i agresivniji, što je i razumljivo jer gotovo niko ni od njih nije htio da se ovoliko dugo zadrži u BiH.

Od samog starta su samo htjeli da im BiH bude stanica na putu ka zemljama EU, ali ništa, nažalost, od toga. Trenutno je teško reći ko je dalje od EU - da li oni ili mi.

BiH je u velikoj krizi i teško je pomisliti da će se domaći lideri ili stranci koji su zaduženi za ovo podneblje nešto naročito potruditi kada je riječ o reformama i poslovima koji su nedavno stavljeni pred BiH kako bi napredovala ka EU.

Nadležni u BiH prvo moraju da srede stanje u svom dvorištu te da dovedu u red svoje međusobne odnose i poštuju zakone jer se samo u tom slučaju, pod uslovom da ne bude kratkotrajno, možemo nadati značajnijem iskoraku ka boljem sutra. A jedan od preduslova na tom putu je da konačno neko snosi odgovornost za neodgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana