(Ne)odgodive obaveze

Vedrana Kulaga Simić

Na adresu BiH gotovo svakodnevno stižu nove obaveze i zadaci, a oni koji su ih poslali “pisamca” šalju mahom sa jasno naznačenim rokovima kada na zadati posao treba staviti tačku.

Veliki broj njih završi ispod tepiha, imajući u vidu ustavno uređenje BiH i generalne odnose među onima na koja su “pisamca” naslovljena. Godinama se o malo čemu postigla saglasnost među domaćim liderima. Čak i u onim rijetkim momentima kada se činilo da će biti napravljen iskorak, do toga nije došlo.

Klasičan primjer odnosa u ovoj zemlji je postizborna priča o formiranju vlasti koja će, po svemu sudeći, imati još nekoliko nastavaka. I tako ćemo dočekati ko zna koji mjesec, a na vlasti ćemo imati strukture koje nisu na posljednjim izvorima dobile povjerenje za novi mandat.

I dok se tako vrtimo u dobro znanom krugu milion drugih stvari čeka. Na toj listi nisu samo krupna politička pitanja, nego i veliki broj stvari koje se direktno odnose na sve stanovnike ove zemlje kojih je, doduše, sve manje. To je ono što najviše upada u oči.

U Neumu je ove sedmice održan energetski samit na kojem su nadležnima u BiH podijeljeni da kako bi se otkočio proces neophodnih reformi u tom sektoru, a domaći zvaničnici su se obavezali da će u roku od tri mjeseca da naprave prvi iskorak na tom putu.

To je novi zadatak koji je stigao i koji nadležni treba da ispune, u skladu sa svojim ovlašćenjima. 

BiH, kakva god da je, ima ustavnu podlogu koje se zvaničnici moraju držati jer svaki korak naprijed više sve procese vraća kilometrima unazad i to, u tim slučajevima, izbija u prvi plan, a sve drugo pada u vodu.

A toga smo se najviše nagledali posljednjih godina.

Posljednji zadaci koji se tiču reformi u energetskom sektoru samo su novi u nizu. Riječ je o modernizaciji i usklađivanju sa direktivama Evropske unije kako bi se išlo u korak sa evropskim obavezama u skladu sa opredjeljenjima i napretku ka EU, od koje smo hiljadama kilometara daleko.

BiH i izabrani zvaničnici vlasti moraju prvo da poslože stanje u svojim redovima, pa u svom dvorištu i učine vidljiv pomak za sve stanovnike ove zemlje jer kako se gomilaju međunarodne obaveze tako je sve duži niz i onih domaćih.

Formiranje vlasti prvi je korak koji treba preduzeti, ali ne i posljednji jer se tim činom neće staviti tačka ni na jedno, osim na to pitanje, jer je u ovoj zemlji previše zatvorenih “pisama” i neriješenih problema.

Institucije i zvaničnici moraju da ozbiljno shvate posao koji su dobili od naroda i da svoje mandate posvete njima, a kako bi tražili nemoguće za sebe i dane provodili smišljajući smicalice i ispostavljali nemoguće zahtjeve pred drugu i treću stranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana