Nenormalna zemlja

Darko Momić

Direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) Osmanu Mehmedagiću Osmici za tačno sedam dana ističe petogodišnja bezbjednosna dozvola za pristup tajnim podacima. U iole normalnoj zemlji to ne bi bila vijest, jer bi već bile izvršene potrebne bezbjednosne provjere, dozvola bi mu bila produžena i apsolutno niko ne bi postavljao pitanje da li šef tajne policije ima pristup tajnim podacima.

Dakle, u iole normalnoj zemlji, a kao što vidimo, BiH je daleko od toga. Samo u ovoj i ovakvoj zemlji je moguće da se šefu tajne policije sudi zbog zloupotrebe službenog položaja, a da on na suđenje ide iz fotelje prvog agenta i u nju se uredno vraća sa ročišta. Presumpcija nevinosti jeste svetinja i tačno je da niko nije kriv dok mu se to ne dokaže i ne potvrdi pravosnažnom sudskom presudom, ali naprosto nije normalno da čovjek ne odstupi sa takve funkcije kada sud “države” koju je obavezan da štiti protiv njega pokrene postupak. Bar privremeno dok se taj postupak ne okonča i sud ne kaže posljednju riječ. Dakle, opet akcenat na “nije normalno”.

Pri tome poseban problem predstavlja činjenica da član 59. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH precizno kaže da bezbjednosnu smetnju zbog koje se odbija izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima predstavlja “vođenje postupka zbog krivičnog djela za koje se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca”. A za krivično djelo za koje se sudi Mehmedagiću zaprijećena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora. S obzirom na to da mu, što bi bilo normalno, bezbjednosna dozvola nije oduzeta čim je protiv njega pokrenut krivični postupak, odnosno čim je Sud BiH potvrdio optužnicu, biće interesantno vidjeti kako će za sedam dana postupiti Državni bezbjednosni organ kao tijelo nadležno za izdavanje bezbjednosnih dozvola i da li će pronaći način i pravnu akrobatiku da izbjegne i previdi citirani član zakona.

Sve su prilike da hoće, ali ako i ne previdi i donese odluku kojom se odbija izdavanje bezbjednosne dozvole šefu tajne policije, Mehmedagić ima mogućnost da se žali drugostepenom organu, odnosno Komisiji za postupanje po žalbama u predmetima bezbjednosnih provjera. I tu već dolazimo na neizbježni politički teren, jer su članovi Komisije Mehmedagićevi ljudi od povjerenja i bliski SDA.

Kako god bilo, ostaje gola činjenica da se šefu tajne policije sudi zbog zloupotrebe službenog položaja i da mu prijeti da ostane bez pristupa tajnim podacima, a da istovremeno ima političku podršku za ostanak na toj funkciji. Otvori se, zemljo nenormalna!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana