Nemoj me, Mujo, ti braniti

Željka Domazet

Da je federalni Dom naroda odavno izgubio smisao dokaz je činjenica da se svijećom traže delegati koji bi u ovom zakonodavnom tijelu trebalo da štite interese srpskog naroda.

Godinama ovaj klub ne može da bude popunjen jer se naprosto ne mogu naći Srbi za koje bi glasalo biračko tijelo u FBiH. I ove godine, čak ni u drugom krugu Centralna izborna komisija nije uspjela da prikupi 17 delegata, pa će to ovog puta učiniti posebnim uputstvom, ali ni tada srpski narod u FBiH neće dobiti svoje legitimne predstavnike. Od 17 delegata samo su za sada četiri iz reda srpskih stranaka, a svi ostali su uglavnom iz onih bošnjačkih. Čak šest ih je iz stranke Nermina Nikšića, a ima i onih koji su iz stranke Bakira Izetbegovića, pa je sasvim sigurno da stranci kojoj smeta sve što ima naziv srpsko neće pasti na pamet da brani srpske interese.

Da ironija sa popunom srpskih delegata prelazi svaku mjeru zdrave logike pokazuje i činjenica da se među delegatima srpskog naroda treba naći Mirsad Dizdar, koji se kao član Liberalne stranke izjasnio kao Srbin, a treba da zamijeni takođe “Srbina” iz iste stranke Nudžeima Džihanića. Mirsadu i Nudžeimu je toliko stalo do prava srpskog naroda kao do lanjskog snijega i imaju veze sa srpskim interesima i svim onim što tišti srpski narod u FBiH kao Marko Kraljević i televizor. Da nije tragično bilo bi smiješno.

Kompletna kombinatorika u vezi sa popunom Doma naroda kada je riječ o delegatima srpskog naroda najdirektnije dokazuje da je FBiH na sve moguće načine očišćena od Srba i da iz ovog entiteta Srbi ili odlaze ili izumiru. Stoga sve tvrdnje da su u FBiH prava konstitutivnih naroda zaštićena, padaju u vodu.

Ne bude li zakonodavna vlast našla načina da u Domu naroda FBiH budu izabrani legitimni predstavnici i srpskog naroda, sasvim je jasno da će ova institucija izgubiti smisao.

Naprosto je nedopustivo da srpske interese u ovom dijelu BiH brane federalne stranke. Ukoliko na ovom planu ne bude učinjeno nešto radikalno i ono malo Srba koji su već sada svedeni na statističku grešku biće izbrisano.

Odavno u FBiH nije moguće pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa kada je o Srbima riječ, a bude li nastavljena ovakva praksa da kome god padne na pamet može da se izjasni kao Srbin, zarad pozicije, biće sasvim sigurno da je srpski klub postao institucija za ismijavanje i dodatni šamar jednom konstitutivnom narodu.

U FBiH, kada je o Srbima riječ, na djelu je ona maksima: “Nemoj me, Mujo, ti, braniti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana