Nemoj da te davim!!!

Sandra Miletić
Nemoj da te davim!!!

"More, marš u p... m...! Nemoj da te davim!!!!".

Tako je glasio odgovor visokog funkcionera Partije demokratskog progresa Perice Bundala na telefonski poziv novinarke "Glasa Srpske".

Jedina greška novinarke bila je to što je radila svoj posao i Bundala pozvala da bi od njega uzela izjavu u vezi sa situacijom u njegovoj stranci. U tome niko ne bi trebalo da vidi ništa loše, ali je Bundala to očigledno veoma iznerviralo. Jer samo što je uspjela da kaže ko je, Bundalo je, ničim izazvan, zasuo psovkama i prijetnjama.

Bundalo se, istina, poslije ovog incidenta, dva puta novinarki izvinio (i usmeno i pismeno), ali ta izvinjenja baš i "ne piju vode", jer Bundalo tvrdi da se radi o tome da su njegove riječi izvučene iz konteksta, što nije tačno.

A kako je Bundalo reagovao, mogli su da čuju svi novinari "Glasa Srpske" koji su se u tom trenutku našli u redakciji, a njegova "izjava" je snimljena tako da svako ko želi može da čuje da tu nema ništa od "konteksta".

Bundalo navodi i da je novinara "Glasa Srpske" ranije zamolio da ga više ne zove, jer ne želi da komentariše ništa što je "vezano za politiku i partiju kojoj pripada".

Ako je i tako, novinarki (kojoj je u opisu posla da zove sagovornike i da pokuša da dobije izjavu bez obzira na ranija odbijanja) Bundalo je mogao da kaže: "Nemam komentara".

A on bi valjda trebalo da zna kako se treba ophoditi prema predstavnicima medija jer je, između ostalog, bio i ministar unutrašnjih poslova RS.

PDP bi morala da se ogradi od ovakvih istupa svojih funkcionera i izvini novinarki, ali to juče nije učinila.

Uredništvo i novinari "Glasa Srpske" zatražili su i zaštitu i reakciju od Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, međunarodne federacije novinara, Odbora za zaštitu novinara, Evropske federacije novinara, Reportera bez granica i Medijske organizacije jugoistočne Evrope.

Jer očigledno je da je potrebna hitna zaštita slobode novinarske profesije i slobode medija, kao i da se pojedinci (poput Bundala) upozore na to kako se sarađuje sa medijima koji su sredstvo komunikacije s javnošću.

Posao novinara je da nekoga pozove i uzme izjavu (baš kao što je posao prodavca da prodaje, ljekara da liječi, profesora da uči đake...). Do sagovornika je da li će da se javi ili ne, da li će da da izjavu ili ne, ali da psuje i prijeti novinarima prava nema niko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana