Nemaju ga svi, a potreban je svima

Veljko Zeljković
Nemaju ga svi, a potreban je svima

Litijum je u posljednjih nekoliko godina postao poput nafte. Zbog toga ga mnogi danas nazivaju “bijeli zlatom”, jer se radi o nezaobilaznoj sirovini u proizvodnji baterija za električne automobile i telefone, ali i u industriji fotonaponskih ćelija, koja postaje sve značajnija u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Srbija je po svojim rezervama litijuma, koje se nalaze u dolini Jadra, na četvrtom mjestu u Evropi. Na prvom mjestu je Ukrajina, zbog čega pojedini evropski zvaničnici i ističu da se ne smije dozvoliti pobjeda Rusije u ovoj zemlji. Ruske snage inače pod svojom kontrolom već drže jednu trećinu cjelokupnih nalazišta litijuma u Ukrajini.

Zemlje Evropske unije, a pogotovo Njemačka jednostavno poput ribe na suvom vape za ovim mineralom, jer ga nemaju u dovoljnim količinama da bi zadovoljilo rastuće tržište litijumskih baterija. I posjeta njemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu govori o tome koliko je “bijelo zlato” postalo vrijedno u globalnim okvirima. Sve ovo dovodi Srbiju u jedan sasvim drugačiji i povoljniji geopolitički položaj u odnosu na dosadašnji, jer u svojim rukama drži ogromne količine litijuma, s kojim sada može kalkulisati i taktizirati.

Ukoliko srpske vlasti uđu u ovaj projekat, koji se i dalje osporava od strane pojedinih ekoloških aktivista i opozicije koja ne želi ili neće da  vidi širi kontekst - Srbija bi za veoma kratko vrijeme mogla značajno da poveća svoj BDP i ubrza ekonomki rast, pogotovo ukoliko se donose odluke da se ovaj mineral ne može izvoziti, već da se mora prerađivati u nekoj od budućih fabrika na “domaćem terenu”.

Podsjećanja radi Dejan Ilić, jedan o ključnih ljudi u “Varti”, njemačkom gigantu za proizvodnju baterija, jednom prilikom istakao je kako ima želju da otvori jednu takvu fabriku i u svojoj domovini, Srbiji. On je tada istakao da su pogrešne tvrdnje onih koji osporavaju ovaj projekat, jer je tehnološki proces vađenja i obrade litijuma doveden do ekološki prihvatljivih posljedica. Na to ukazuju i mnogi eksperti za rudarstvo.

S druge strane, pored ekonomskih, litijum kao najlakši metal posjeduje i izuzetnu stratešku težinu - nemaju ga svi, a potreban je svima, što Srbija mora iskoristiti, pogotovo ukoliko uđe u neke strateške dilove sa Njemačkom ili nekom drugom zemljom. Interesantno i sama Velika Britanija je nedavno iskazala veliki interese za srpskim litijumom, kog, primjera radi ima i na prostorima Lopara, odnosno Majevice. Ukoliko uistinu postoji ekološki prihvatljiva eksploatacija litijuma, a o čemu svjedoče neki pozitivni primjeri, bilo bi ravno ludilo propustiti jednu ovakvu priliku, koja bi Srbiju mogla pretvoriti možda u Katar ili Norvešku, koje su znale, kako da iskoriste svoja nalazišta nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana