Nema života bez gastarbajtera

Marijana Miljić Bjelovuk

Građani BiH u velikom broju ne bi mogli da prežive da nemaju nekoga od svojih najbližih u bijelom svijetu ko im šalje novac, kako putem banaka tako i raznih drugih kanala.

Niko čak ne može precizno ni da utvrdi koliko se godišnje novca slije iz dijaspore na domaće tržište. Zvanični podaci pokazuju da je samo za tri mjeseci ove godine po tom osnovu u BiH stiglo 586 miliona maraka, odnosno oko 200 miliona maraka mjesečno. Ali svjedoci smo da naši građani novac iz inostranstva šalju i putem vozača autobusa i raznih poznanika koji svakodnevno svraćaju u rodnu grudu… Dakle, evidentno je da se u BiH iz dijaspore slije godišnje više milijardi maraka.

Te milijarde nastaviće da bujaju, jer građani BiH ne prestaju sa odlaskom u evropske i mnoge druge zemlje širom svijeta, gdje dobijaju šansu da se zaposle, zarade i na kraju od tog novca pomognu i svojim najbližima.

Jasno je da pored novčane pomoći dijaspora šalje i raznu drugu pomoć građanima BiH, od obuće, odjeće, kozmetike, pa čak i hrane koja nije lako kvarljiva….

Svjedoci smo i da naši građani u inostranstvu organizuju i razne humanitarne akcije na kojima prikupljaju pomoć za ugrožene i bolesne u otadžbini, da bi im bar nakratko olakšali život kada ovdašnje institucije koje su nadležne da im pomognu neće ili nemaju novca za to.

Dakle, veliki broj pojedinca koji je otišao iz BiH radi i za sebe i za svoje na najbliže. O primanjima koje imaju tamo daleko u BiH bi mogli samo da sanjaju. Većina naših radnika ne može da zaradi ni za sebe, a da ne govorimo o tome da nekome pomogne.

Da novčano pomognu najbližim u BiH mogu samo oni koji su na nekoj funkciji, na koju su dospjeli zahvaljujući političkoj opredijeljenosti i raznim rodbinskim, komšijskim, kumovskim i ko zna još kakvim vezama. Poznato je da se jedino na taj način u BiH može doći do pozicije i “uspjeti”.

Znanje i umijeće onih koji bi mogli da dignu domaću privredu na noge i stvore uslove da svako može pristojno da zaradi odavno se ne cijeni u BiH, zbog čega su se skrasili u nekoj od zemalja širom svijeta. Na to ih je primorala niko drugi nego politika u BiH, koja vodi samo ka gorem stanju. Tako će vjerovatno biti i dalje, jer se ne nazire svjetlo na kraju tunela. Čak se i vlast sjeti dijaspore, ali samo pred izbore, kada treba pobrati glasove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana