Nema prekobrojnih, nema…

Dragana Orlović

Revizori već dugo upozoravaju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da treba da smanji broj službenika koji su angažovani putem ugovora o djelu, međutim, ovo ministarstvo izgleda ne radi mnogo na tom pitanju.

Da je tako postoji 14 dokaza, tačnije 14 zaposlenih sa ugovorima o djelu u regionalnim centrima pomenutog ministarstva, koji i dalje ostaju na svojim radnim mjestima, za šta su dobili i zeleno svjetlo Savjeta ministara BiH.

Regionalni centri formirani su u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjaluci, a zadatak njihovih službenika je, kako tvrde, monitoring svih faza projekata povratka, izvještavanje, kao i identifikacija i praćenje stanja na terenu, jačanje koordinacije i nadzora svih subjekata uključenih u proces povratka. Bez tih 14 eksperata za praćenje i izvještavanje, vele, ne bi mogli nikako da rade, ma ne bi mogli nikako da izvršavaju sve svoje obaveze.

Međutim, treba podsjetiti da je Kancelarija za reviziju institucija BiH dala ovom ministarstvu mišljenje sa rezervom za rad u 2014. godini, kada je na njegovom čelu bio Damir Ljubić. Revizori su istakli da su u toku godine na osnovu ugovora o djelu bila zaposlena 54 izvršioca za obavljanje povremenih poslova ili poslova stalnog karaktera, a za njihovo angažovanje potrošeno je 409.967 maraka. Pomenuto ministarstvo je u posljednje tri godine potrošilo stotine hiljada maraka za plate činovnika u kabinetu ministra, koji su angažovani na osnovu ugovora o djelu, i to na pozicijama koje nisu ni predviđene sistematizacijom radnih mjesta. Tako je u Ljubićevom kabinetu pored četiri savjetnika, vozača i tehničkog sekretara, čija su radna mjesta predviđena sistematizacijom, na osnovu ugovora o djelu angažovano i šest ljudi, od kojih pojedini nisu radili ništa.

Nažalost, ovo ministarstvo nije jedini primjer. U mnogim ustanovama angažovani su razni eksperti i savjetnici, od kojih veliki broj radi umjesto stalno zaposlenih. Neki obavljaju "teške i obimne" izmišljene poslove, a neki i zaista rade. Ipak, ni u jednoj od tih ustanova nema prekobrojnih, nema... Bar ako upitate njihove nadležne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana