Nema para od MMF-a

Marina Čigoja

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boravila je proteklih dana u BiH, gdje je sa domaćim vlastima razgovarala o reformama i mogućnosti sklapanja novog aranžmana s obzirom na to da onaj, koji je zaključen 2012, ističe za nekoliko dana.

Ishod tih razgovora očigledno nije dao očekivane rezultate tako da su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH saopštili da od novog aranžmana nema ništa.

Uslovi koje je MMF postavio pred domaće vlasti očigledno su bili mnogo veći zalogaj od onog koji su naši predstavnici mogli da prihvate. Među zahtjevima koji su za entitete bili neprihvatljivi sigurno je jačanje kontrole bankarskog sektora koje bi u suštini značilo još jedan prenos nadležnosti, što nije u interesu RS, dok je pitanje penzija ostvarenih po povoljnijim uslovima posebna boljka u FBiH. Pitanje je kakve bi posljedice imalo prihvatanje tih uslova. Očigledno je da je u sve ovo politika "umiješala prste".

Tu je svakako i zahtjev za reformu tržišta rada odnosno donošenje novog zakona o radu kojem se oštro protive sindikati u oba entiteta.

Novim aranžmanom BiH je trebalo da nadoknadi novac planiran u budžetima, a koji nije dobila od MMF-a iz aktuelnog aranžmana koji ističe za nekoliko dana.

Upravo taj nedostatak u ionako poprilično praznim budžetima mogao bi predstavljati problem. Koliki, vidjećemo sigurno u narednih mjesec ili dva. U RS uvjeravaju da imaju alternativu za izostanak novca MMF-a, dok u FBiH već najavljuju rebalans i smanjenje troškova.

Nema sumnje da će biti poteškoća u funkcionisanju budžeta u narednom periodu, a da situacija nije sjajna najbolje se vidjelo u posljednja dva-tri mjeseca u RS kada su penzije kasnile. Jasno je da će vlasti u oba entiteta morati dobro da stegnu kaiš, ali i da poboljšaju naplatu poreza i doprinosa.

Takođe, reforme su prijeko potrebne. Iako već godinama stižu upozorenja sa svih strana da je administracija u BiH preglomazna, da javnu potrošnju kakvu BiH ima ne može finansirati privreda ovakva kakva je i da su neophodni rezovi, na tom polju ništa se ozbiljno nije uradilo. Administracija i dalje buja, privredi se skoro svakodnevno ispostavljaju novi nameti i potpuno je jasno da u takvoj situaciji nema napretka.

Jedno je jasno. Imali podršku MMF-a ili ne, vlasti u ovoj zemlji moraju se konačno okrenuti privredi, ulagati u nju, a smanjiti javnu potrošnju. Možda će tada potreba za kreditima, iz kojih će se isključivo krpiti budžetske rupe, biti manja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana