Nema opuštanja

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska je ušla u drugi mjesec borbe sa virusom korona, koji je, nažalost, odnio već nekoliko života, a neke doveo do respiratora.

Od prve potvrde prisustva virusa kod stanovnika Srpske počele su brojne i daleko oštrije mjere od onih za kojima su, prije ili kasnije, posezale druge zemlje u kojima se nastanio “kovid 19”.

Ta opreznost i predostrožnost urodile su plodom, koliko je bilo moguće, a s ciljem zaštite stanovništva i zdravstvenih ustanova u Srpskoj, koje su, uz kolege na ostalim pozicijama, na prvoj liniji odbrane od nepoznatog, na svojim leđima ponijele i još nose veliki teret.

I svima njima treba odati veliku zahvalnost i znati cijeniti ono što su uradili za sve i što će sigurno raditi još, dok ne budemo mogli reći da smo pobijedili u ovoj borbi sa virusom, koji je skoro cijelo čovječanstvo stavio u neku vrstu karantina.

Sigurno je da do svih ljekara koji ulažu nadljudske napore stižu večernji aplauzi, kao znak zahvalnosti, ali ne treba da zaboravimo ni mnoge druge, koji su, sada više nego ikada, sa strukom ili bez nje, angažovani da bi se problemi izazvani virusom što manje osjetili.

Ipak, još nije gotovo. I zbog toga moramo još biti na oprezu, distanci, kao i poštovati rješenja o izolacijama, policijski čas, zabrane odlazaka na teritorije drugih opština i gradova kada je takva mjera na snazi, kao i sve ostale koje su izdate s ciljem sprečavanja širenja virusa.

Prvi dio bitke je, barem vremenski, završen, ali u ovom momentu niko ne može da prognozira koliko će cijela borba trajati. Najvažnije je da ne dođe do ekspanzije broja zaraženih osoba i žrtava, jer je pitanje da li smo i koliko snažni da se i tome suprotstavimo. I zato treba da se još strogo pridržavamo mjera i da zamolimo one koji su planirali, ma koliko da smo ih poželjeli, da ne dolaze za predstojeće praznike. I zbog sebe i zbog onih kod kojih dolaze, jer u ovoj situaciji nikada se ne zna šta nosi sutra.

Od danas bi, prema najavama, na graničnim prelazima koji su otvoreni za putnički saobraćaj trebalo da budu postavljeni karantini kroz koje će morati da prođu svi koji uđu u BiH, nakon kojih neće ići u samoizolaciju već u lokalne karantine.

Dosta toga je urađeno na planu zaštite, ali i ovi karantini imaju za cilj da bude obezbijeđena maksimalna kontrola ulazaka u BiH te da se odvrate od dolaska u Republiku Srpsku i FBiH svi oni koji su, možda, već počeli sa pakovanjem, jer su praznici na pragu.

Za sve nas je još najbolje da ostanemo kod kuće, jer ćemo tako prije dočekati dan kada ćemo se vratiti normalnom životu i problemima, ali rješavati uz njih i ove, nimalo bezazlene, koji će ostati kao posljedica “kovida 19”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana