Nema krize za činovnike

Ma­ri­na Čigoja

U institucijama BiH krize definitivno nema. Iako su u prošloj i ovoj godini jedva zaustavljeni planovi da se, ionako velike plate zaposlenih povećaju, to pitanje ponovo je došlo na dnevni red.

Budžetskim okvirom za 2014. godinu planirano je povećanje izdvajanja za plate i naknada zaposlenih u institucijama BiH na 645 miliona, a 2015. godine na 658 miliona maraka. Ima li smisla povećavati plate u situaciji kada je veliki broj radnih mjesta u privredi, o platama da i ne govorimo, pod znakom pitanja? Mjere štednje i usmjeravanje novca prema privredi, koja grca u dugovima, vlastima u Sarajevu očigledno nije ni na kraj pameti. Bez obzira na to što se stalno govori o pretjerano velikoj administraciji i jednako pretjeranim njihovim platama koje su među najvišim u regionu u odnosu na standard, to, izgleda ne brine vlasti koje nastavljaju po svom.

Da plate neće ostati i jedini problem dokazuje i plan koji predviđa dalje gomilanje činovnika. Sa sadašnjih 22.384 službenika, do kraja ove godine organi BiH postaće bogatiji za više od 100 radnika koji će crpiti pare poreskih obveznika. Ta cifra skočiće za dodatnih 100 radnika i 2014. godine.

Da to neće donijeti veću efikasnost pokazalo se bezbroj puta do sada kada su cifre novozaposlenih godišnje enormno rasle, a učinak ostajao isti. Novim zapošljavanjem sigurno će skočiti i cifra u budžetu koja ide za njihove plate, pa je sasvim sigurno da od štednje nema ništa.

Koliko će parlamentarci biti spremni da podrže sve namjere koje im Savjet ministara BiH provlači kroz raznorazne analize, planove, odluke i zaključke pokazaće se veoma brzo. Ono što je sigurno jeste da efikasnosti institucija BiH nema ni na vidiku i da ne služe svojoj svrsi.

U situaciji u kojoj se nalazi privreda, koja ih finansira, novo povećanje plata i obima administracije značilo bi stavljanje prsta u oko svima koji nemaju privilegiju da žive na “državnim jaslama”. Jer, kako drugačije objasniti da se plate zaposlenih u javnom sektoru, koje su i sada poprilično veće od onih u realnom i dalje povećavaju, a da privreda tone sve dublje i da joj se svakim novim zakonom donose novi nameti.

O tome kako to objasniti armiji onih koji su na biroima za zapošljavanje, ne treba ni pričati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana