Nema krize za banke

Dragana Keleč
Nema krize za banke

Da ove godine nema krize za banke u Republici Srpskoj, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS, prema kojima je neto dobit bankarskog sektora Srpske na kraju trećeg kvartala 2011. godine iznosila 40,9 miliona maraka, dok su u istom periodu prošle godine ostvarile gubitak od 18,5 miliona maraka.

I dok kroz kućni budžet većine domaćinstava "duva promaja", te mnogi jedva "krpe kraj sa krajem" od prvog do prvog, bankarski sektor RS u prva tri kvartala zabilježio je i te kako značajno povećanje profita.

To je za pohvalu, ali postavlja se pitanje kako?!

Kako je devet banaka u vrijeme sveopšte krize ostvarilo neto dobit u iznosu od 41,6 miliona KM, dok je samo jedna banka imala gubitak od 650.000 maraka?

Kako, kada u današnjim uslovima nema novih projekata, kada mnoge firme i preduzeća "grcaju" u dugovima?!

Vjerovatno je to rezultat, kako kažu i sami ekonomisti, ranijeg plasmana kredita koji su odobravani po izuzetno visokim kamatama koje su, ako ne najviše, onda sigurno među najvišim u regionu. Nije za pohvalu, ali tako je!

Bilo kako bilo, ali za banke krize nema...

Poslovanje im je i više nego dobro, tako da njihovo rukovodstvo može da bude i više nego zadovoljno.

Ali, ne treba zaboraviti da lani ipak i nisu mogle da se pohvale ovakvom dobiti. Činjenica je da su upravo ove iste banke prošle godine imale gubitke, ali da su vjerovatno poučene tadašnjim poslovnim potezima, uspjele da "isplivaju" iz tog nimalo zavidnog položaja.

Postale su, kako kažu ekonomisti, opreznije, finansiraju projekte koji su sigurniji i vode više brige o tome kako se projekti razvijaju.

Pa, šta im onda zamjeramo? Možda to što je njihovo poslovanje loše uticalo na običnog malog čovjeka, čija primanja ne mogu da podnesu rate kredita i visoke kamatne stope. Možda, što u velikoj ekonomskoj krizi malo ko može tako da ostvari uspjeh i dobit.

Ali, jedno je sigurno - kada bi se cijela privreda mogla ugledati na banke i njihovo poslovanje, onda vjerovatno ne bi bilo krize ni u firmama, ni za mnoge kućne budžete... Vjerovatno, ali to je već neka druga priča, odnosno bajka... 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana